Kapitalfonde kan stå uden afkast på ISS-investering

De to ejere af ISS, den svenske kapitalfond EQT samt amerikanske Goldman Sachs, står formentlig uden afkast efter børsnoteringen af den danske servicegigant.

Foto: iss

Det skriver dagbladet Børsen tirsdag.

Ifølge beregninger fra Børsen vil den kommende børsnotering blot indbringe ejerne et afkast på mellem 5 og 8 pct. Normalt tjener kapitalfonde først på den del afkastet der ligger over 8 pct., hvorfor ejernes gevinst synes af forsvinde.

- EQT har ikke fået noget afkast af investeringen i ISS indtil nu, men tror meget på den fortsatte værdiskabelse i virksomheden og beholder et stort ejerskab i den, siger Peter Korsholm, som er partner i EQT og chef for den danske afdeling af fonden.

EQT er angiveligt tvunget til at gennemføre børsnotering, også selvom det bliver til en lav kurs, idet kapitalfonden er i gang med at rejse penge til virksomhedsopkøb gennem en ny fond. Denne fond kan kun realiseres med penge fra børsnoteringen. Ærgrelsen rettes især mod det mislykkede salg tilbage i 2007.

- 8 pct. er ikke en katastrofe for investorerne. EQT tjener ikke noget på det, men kan returnere hele egenkapitalen til investorerne. Katastrofen er, at de ikke fik solgt det i 2007, siger en kilde tæt på EQT.

ISS var tilbage i 2007 ganske tæt på at blive solgt til kapitalfonden Apax til et beløb som hævdes at have ligget på mellem 50 og 55 mia. kr. Købet, som ville have givet både Goldman Sachs og EQT et betydeligt afkast, faldt på gulvet i sidste øjeblik, da Apax som følge af kreditkrisen ikke kunne få finansieret opkøbet.

RB-Børsen