Kapitalfonde i budkrig om dansk typehusgigant

To store nordiske kapitalfonde slås indædt om at købe det store danske typehusfirma HusCompagniet i en handel, der kan nå op omkring to milliarder kroner.

HusCompagniet Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største typehusfirma, HusCompagniet, er millimeter fra at blive solgt i ny milliardhandel. Berlingske erfarer, at de to store nordiske kapitalfonde EQT og Ratos kæmper indædt om at blive den nye ejer af husfirmaet. Begge skulle være yderst interesserede, og det kan presse prisen yderligere op frem mod målstregen.

Det bekræfter flere kilder med kendskab til processen over for Berlingske.

»HusCompagniet er meget tæt på at blive solgt. Det ventes at ske inden for de næste par uger, og prisen bliver i den høje ende,« siger en kilde med kendskab til salgsprocessen.

HusCompagniet ejes af Lego-pengetanken Kirkbi sammen med den norske kapitalfond FSN. Det er uvist, om Kirkbi sælger sammen med FSN, eller om Kirkbi vil forsøge at blive inde i HusCompagniet sammen med er ny ejer af selskabet. Kirkbi mangler ikke pengene, men snarere attraktive investeringsmuligheder, og det kunne tale for, at Kirkbi kunne være fristet til at blive inde som en minoritetsaktionær et stykke tid endnu, hvis den nye ejer også er interesseret.

Flere kilder vurderer, at prisen på HusCompagniet kan løbe op i cirka to milliarder kroner. Det er dobbelt op i forhold til den pris, som FSN gav, da den norske fond købte af danske Axcel i 2011. Her betalte FSN omkring en milliard kroner, men har siden fået en god del af sine penge tilbage. For allerede to år efter købte Kirkbi en stor B-aktiepost i selskabet af FSN til en pris, der aldrig er blevet offentliggjort.

Ratos var også interesseret, da HusCom-pagniet var til salg i 2011, ifølge flere kilder, som Berlingske har talt med, og den svenske kapitalfond skulle være meget forhippet på at sikre sig HusCompagniet i denne omgang. Alligevel peger flere på EQT som favorit i den tætte slutspurt.

FSNs danske chef, Thomas Broe-Andersen, ønsker ikke at kommentere Berlingskes oplysninger om det snarlige salg. Det samme gælder EQTs danske chef, Morten Hummelmose.

Kirkbis direktør, Søren Thorup Sørensen, ønsker heller ikke at svare på Berlingskes henvendelser. Det samme gælder Ratos, som Berlingske ligeledes har kontaktet for en kommentar.

Alles kamp mod alle

EQT og Ratos har undervejs i processen bl.a. slået kapitalfonden Altor af banen, ifølge Berlingskes oplysninger.

Det var angiveligt et købstilbud fra den amerikanske kapitalfond TA Associates med base i Boston, der fik FSN til at starte en salgsproces tidligere i år. Her hyrede FSN og Kirkbi investeringsbanken FIH til at starte salgsprocessen, der nu hastigt nærmer sig sin afslutning.

Med EQT og Ratos i spurt mod målstregen om at overtage HusCompagniet står det klart, at typehusselskabet står til at få sin tredje kapitalfond i træk som ejer efter Axcel og FSN. Det gør det til en udfordring at skabe et afkast, da alle de oplagte kapitalfonds-geværgreb for længst er lavet på virksomheden. Selskaber, der går på omgang mellem kapitalfonde, får ofte prædikatet »forsuttet bolsje« i kapitalfondsverdenen, og det prædikat risikerer HusCompagniet nu også at få hæftet på sig.

Det handler dog ikke så meget om at trimme og skære for at øge lønsomheden i selskabet. Men mere om at føre en relativt oplagt, geografisk vækststrategi ud i livet med særligt fokus på Tyskland. Her har HusCompagniet under FSNs ejerskab satset massivt på at tage markedsandele. Også yderligere ekspansion i Sverige vil utvivlsomt være planen.

Dominerende position

HusCompagniet har de senere år udviklet sig til at blive den klart største og dominerende aktør på det danske marked for typehuse. Tidligere var der en række – primært mindre – konkurrenter i Danmark. Men finanskrisen og et byggemarked i krise kostede flere af konkurrenterne livet, og siden er det lykkedes for HusCompagniet at vinde betydelige markedsandele.

Ledelsen har tidligere vurderet, at HusCompagniet kom godt ud af krisen pga. virksomhedens politik om, at kunderne først betaler, når de får overdraget huset. Det var især med til at hjælpe HusCompagniet i perioden, hvor mange selskaber gik konkurs, og mange kunder blev utrygge ved at bygge huse.

HusCompagniet blev dannet af kapitalfonden Axcel, efter at fonden i 2005 overtog typehusfirmaet FM-Søkjær og året efter Interbyg, som derefter lagde de to selskabersammen under det nye navn.

Virksomheden omsatte i fjor for 1,8 mia. kr., og de 231 medarbejdere stod bag en driftsindtjening på 192 mio. kr. Selskabet forventer, at både omsætning og indtjeningen kommer til at stige i 2015.

Den norske kapitalfond FSN har i de senere år været særdeles aktiv i Danmark. Fonden ejer blandt andet Lagkagehuset, industrivirksomheden Skamol og Fitness World, som fonden overtog i april.