Kapitalfonde har tjent op mod 20 mio. på dankort-ejer - om dagen

To et halvt år ejerskab af Nets kan give de to store amerikanske kapitalfonde Advent og Bain en svimlende milliardfortjeneste, viser Berlingskes beregninger.

Nets' topchef Bo Nilsson. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været en ekstremt god forretning for de to store, amerikanske kapitalfonde at eje Nets i to et halvt år.

Beregninger som Berlingske har foretaget, viser for første gang, hvor mange penge de to fonde kan proppe i lommen i ren fortjeneste på at eje Nets siden foråret 2014, hvor de købte selskabet for 17 mia. kr. sammen med den danske pensionskæmpe ATP.

Hidtil har det kun været fremme, hvor meget de to fondes aktier er værd, når selskabet børsnoteres, hvilket ventes at ske senest på tirsdag 27/9. Men det har ikke været fremme, hvor stor fortjenesten er, fordi det indtil nu ikke har været kendt, hvor stort et beløb Advent og Bain selv kom med, og hvor mange af de 17 mia. kr., der var lånt i banker til at finansiere handlen.

Berlingske erfarer, at Advent og Bain kun lagde 2,6 mia. kr. på bordet hver af deres egne penge, altså sammenlagt 5,2 mia. kr., dengang i 2014. Resten var enten lånt i banken eller kom fra ATP, som dog kun ejer en mindre del af Nets.

Med det tal er det muligt at regne de to fondes fortjeneste ud, når man tager udgangspunkt i, at værdien af Nets er på 26-32 mia. kr., sådan som det fremgår af virksomhedens børsprospekt, der blev offentliggjort i sidste uge.

Berlingskes beregninger viser, at Advent og Bain samlet har tjent et sted mellem 12,6 og 17,5 mia. kr. på deres ejerskab af Nets. Godt nok sælger de to fonde ikke alle deres aktier ved Nets' børsintroduktion, så de kan både blive mindre og mere værd. Men alle deres aktier værdisættes dog denne dag.

Samlet har de to fonde ejet Nets i 917 dage, når selskabet noteres på den danske fondsbørs i næste uge. Det betyder, at Advent og Bain i det bedste scenarie har tjent mere end 19 mio. kr. om dagen på at eje Nets. I det lave scenarie er der »kun« tale om en daglig fortjeneste på 13,7 mio. kr.

Tidligere har det været fremme, at ATP står til at tjene ca. 2,5 mia. kr. på sin investering i Nets, ligesom det har været fremme, at Nets' topchef Bo Nilsson, der har investeret i aktier i virksomheden, kan have tjent ca. 650 mio. kr. på investeringen.

Advent og Bain oplyser gennem deres danske presserådgiver, at de ikke har nogen kommentarer til Berlingskes beregninger.