Kapitalfond stiller skarpt på dansk kameraproducent

Danske Phase One, der er en af de førende producenter af professionelt fotoudstyr, er blevet overtaget af den britiske kapitalfond Silverfleet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den britiske kapitalfond Silverfleet køber aktiemajoriteten i Phase One, der er en danskbaseret kameraproducent med over 100 ansatte.

Phase One har målrettet sine kameraer professionelt brug. Frederiksberg-virksomheden gør sig blandt andet i high end-kameraer til fotografer, udstyr til luftfoto samt avanceret digital billedbehandling. Phase One er i høj grad en international virksomhed. Den har kontorer i USA, Tyskland og Japan. Næsten al salg ligger i udlandet.

Ud over rampen med kapitalfond

Virksomheden har kæmpet lidt i kriseårene, men nu er den kommet om på den anden side, og nu har den altså fanget de britiske investorers blik. I en pressemeddelelse peger Silverfleet-ledelsen på, at Phase One er begunstiget med gode medarbejdere og godt gear.

»Phase One er et firma i verdensklasse med uovertrufne produkter og en meget stærk ledelse,« siger Gareth Whiley, der er partner i Silverfleet, og som fremover får plads i Phase One-bestyrelsen.

Den britiske kapitalfond gør det klart, at den ikke agter at offentliggøre købsprisen. Dagbladet Børsen mener i den forbindelse dog at vide, at Silverfleets investering er på den anden side af de 500 millioner kroner. Holder det tal vand, så betyder det, at den lille danske virksomhed nu er værdisat til noget, der ligger tæt på en milliard kroner.

Det er det eksisterende management- team, der sælger ejerskabet til Silverfleet, og »gamle« ejere vil fortsat beholde »en væsentlig minoritetsandel«, som Silverfleet skriver. Det bliver også fremover Henrik Håkonsson, der skal stå i spidsen for Phase One som administrerende direktør.

Han har hidtil været største aktionær, men nu bliver det altså en kapitalfond, der får de tungeste ord i bestyrelseslokalet. Henrik Håkonsson forklarer i meddelelsen fra Silverfleet, at den nye kapitalstærke ejer skal bruges aktivt til at komme ud over rampen, når det gælder fremtidige satsninger.

»Vi glæder os til et spændende samarbejde med Silverfleet fremadrettet. Deres internationale tilgang, finansielle styrke og erfaring med at skabe vækst i deres porteføljeselskaber, gør dem til den ideelle samarbejdspartner, når vi skal accelerere væksten i Phase One,« siger han.

Dermed fastslår han, at aktiesalget skal ses som et led i en offensiv strategiplan, der skal være med til at få salget af Phase Ones højteknologiske kvalitetsudstyr endnu mere op i gear.

Andet danske opkøb på et år

Phase One er kendt for at være særdeles nyskabende. Selskabet var i 2004 først med kommerciel produktion af et bærbart digitalt kamerabagstykke i mellemformat. Derudover udmærker Phase One sig ved at have udstyr, der kan kombineres med andre producenters. Dvs. at et kamerahus fra Phase One vil kunne fungere med en linse fra en konkurrent.

Det er ikke første gang, at den britiske kapitalfond Silverfleet er i Danmark for at shoppe. Købet af Phase One er fondens andet danske opkøb inden for et år. Sidste april købte Silverfleet Cimbria, der dog opererer i en lidt anden boldgade end Phase One. Cimbria er nemlig storproducent af udstyr til produktion af korn- og foderstof.