Kapitalfond slap ud af Pandora før massivt kursfald

Kapitalfonden Axcel nåede lige akkurat at sælge sine sidste Pandora-aktier forud for betydelige kursfald i smykkeaktien. I alt er der barberet 13 mia. kroner af Pandoras børsværdi.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var perfekt timing, da kapitalfonden Axcel før jul satte sin sidste portion Pandora-aktier til salg og nåede en samlet Pandora-fortjeneste på omtrent 20 mia. kroner.

Det står klart, efter at Pandora har fået tørre tæsk på aktiemarkedet i kølvandet på Axcels exit. Senest faldt Pandora-aktien tirsdag med syv procent til 428 kroner, efter at en indflydelsesrig analytiker fra Bank of America har ændret sit kursmål fra 620 til 400 kroner. Med tirsdagens nedtur er prisen på Pandora-aktien samlet faldet med 19 procent, siden Axcel forlod smykkekoncernens ejerkreds 8. december. Det svarer til et fald i Pandoras børsværdi på 13 mia. kroner.

Pandora-aktien sluttede tirsdag dermed på sidstepladsen i det fælleseuropæiske aktieindeks Stoxx 600, der består af 601 selskaber fordelt på 18 lande i Europa.

Vi skal tilbage til forsommeren 2013 for at finde en nedtur af den størrelse for Pandora-aktien. Siden dengang har Pandoras aktie været omgivet af særdeles sultne investorer. Smykkekoncernen kom derfor ud af 2014 som årets bedste aktie i eliteindekset C20 med et afkast til ejerne på 74,8 procent. Kursfesten blev en realitet, fordi Pandoras bestyrelse leverede en lang stribe opjusteringer i løbet af året.

De overraskende fald i Pandora-aktien i 2015 kommer på et tidspunkt, hvor det har været småt med nyheder fra smykkekoncernen selv. Men uanset dette er udsigterne for Pandora blevet mindre fordelagtige, mener analytikeren fra Bank of America. Hun henviser til lidt højere priser på guld og sølv, hvilket koster en lille bid af indtjeningen hos Pandora. Tilmed forudser analytikeren en mere dæmpet salgsvækst på modne markeder og mindre aggressive takter fra Pandora på både det russiske, kinesiske og japanske marked, som Pandora ellers har præsenteret som vigtige vækstmarkeder.

Foruden de lidt højere sølvpriser er det særligt dårlige tegn fra hovedmarkedet USA, som kan forklare Pandoras kursfald, vurderer Sydbanks senioranalytiker Søren Løntoft, der har fulgt Pandora tæt siden børsnoteringen i 2010.

Han peger på, at der i den amerikanske detailhandel måtte gives store rabatter på smykker både før, under og efter den stærkt omtalte udsalgsdag Black Friday i november, og at smykker ligeledes udviklede sig til at være en rabatvare i julen. Ifølge Løntoft ser amerikanske forbrugere ud til at være lidt mindre begejstret end tidligere for charmsarmbånd, som er Pandoras helt store speciale.

Pandoras kursfald kan også delvist forklares med, at både stifteren Per Enevoldsen og Axcel har holdt brandudsalg af deres Pandora-aktier.

»Vi er nu nået til en situation, hvor ejerkredsen hos Pandora er helt anderledes end tidligere. Der sidder ikke længere én stærk ejer for bordenden. Derimod er der mange forskellige ejere, og de har forskellige interesser. Nogle har investeret i aktien med kort horisont, mens andre gør det med lang horisont. Den nye situation kan give lidt mere usikkerhed om aktien,« siger Søren Lønftoft.

Der har tilmed været gang i svingdøren i Pandoras ledelse i forbindelse med Axcels exit. Og med både ny formand, ny topchef og ny finansdirektør er der på markedet stor spænding om, hvilke vækstforventinger til 2015 Pandora vil melde ud, når koncernen fremlægger regnskab om to uger. Pandoras formand Peder Tuborgh har trods vedvarende forespørgsler ikke ønsket at stille op til interivew om Pandoras aktuelle situation. Han har officielt stået i spidsen for virksomheden siden oktober 2014.