Kapitalfond skyder 160 millioner i storsatsende dansk lægefirma

Valget stod mellem en britisk børsnotering eller et salg til en kapitalfond. Nu har dansk lægefirma besluttet sig og har indgået en aftale med kapitalfonden Inflexion, der sender en investering på omkring 160 millioner kroner ind i Danske Lægers Vaccinations Service.

Danske Lægers Vaccinations Service har hovedkontor i den lille engelske by Hitchin, der ligger omkring 60 kilometer nord for London. Her er bestyrelsesformand Karsten Østergaard fotograferet foran byens kirke. Privatfoto Fold sammen
Læs mere

Efter et par måneders tilløb har det danske lægefirma Danske Lægers Vaccinations Service indgået en aftale med en britisk kapitalfond, der skyder omkring 160 millioner kroner i det danske selskab.

For godt otte måneder siden løftede lægefirmaet sløret for, at fremtiden enten ville byde på en børsnotering eller en aftale med en kapitalfond. Den sidste mulighed er nu blevet en realitet.

»Vi har indgået en aftale med den britiske kapitalfond Inflexion Private Equity, der i størrelse er nogenlunde tre gange så stor som den største danske kapitalfond, Axcel. Inflexion sidder med små 40 milliarder kroner under forvaltning,« siger Karsten Østergaard, der er bestyrelsesformand i Danske Lægers Vaccinations Service.

Den britiske kapitalfond bliver med sin investering minoritetsaktionær i Danske Lægers Vaccinations Service, men vil dog være den absolut største af slagsen.

Karsten Østergaard ønsker ikke at oplyse, hvor stor en bid briterne køber sig til. Han hæfter sig i stedet ved, at det danske selskab får en større portion kapital stillet til rådighed.

»Foruden investeringen på de 160 millioner kroner har vi fået stillet kapital til rådighed for yderligere 85 milloner kroner. Det betyder, at vi har fået adgang til kapital på over 200 millioner kroner. Derudover får vi naturligvis også Inflexions store erfaring med om bord. Det stiller os absolut stærkere,« siger Karsten Østergaard.

Klar til opkøbstogt

Pengene fra den britiske kapitalfond skal primært bruges på at få den danske forretning til at vokse sig markant større. Med andre ord: Det danske lægefirma skal på opkøbstogt.

»Der er flere måder at vokse på, men det er klart, at vi absolut skal have udvidet vores netværk af knap 60 klinikker i Danmark og England. Det antal skal op imod tredobles, før vi er klar til endnu en exit. Det kan vi blandt andet gøre ved at købe op,« siger Karsten Østergaard.

For Danske Lægers Vaccinations Service har det længe været en klar målsætning, at selskabet skulle et sted hen, hvor de investorer, der i sin tid gik ind i vaccinationsvirksomheden, da den var noteret på First North i Danmark, ville få mulighed for at komme ud igen.

Karsten Østergaard, bestyrelsesformand i Danske Lægers Vaccinations Service

»Vi har indgået en aftale med den britiske kapitalfond Inflexion Private Equity, der i størrelse er nogenlunde tre gange så stor som den største danske kapitalfond, Axcel.«


Allerede i 2016 meldte Karsten Østergaard om interesse fra kapitalfonde, som havde fået øje på et potentiale i det danske lægefirma.

Det danske lægefirma fik i 2016 for alvor hul på en større satsning på det britiske marked, da selskabet som den første private aktør vandt to store offentlige kontrakter i England om vaccination af omkring halvanden million skolebørn til en samlet værdi på omkring 120 millioner kroner.

Køber konkurrent i London

I foråret skruede lægefirmaet yderligere op for vokseværket, da selskabet købte en stor konkurrent i London ved navn London Travel Clinic.

Med det britiske opkøb i baghånden lagde den danske lægevirksomhed oprindeligt an til et børs-comeback, hvor målet var en vækstbørs i London.

De planer blev dog ændret undervejs i en møderække med mulige investorer.

»Vi gik konkret efter at blive børsnoteret i London, hvilket sådan set stadig er på tegnebrættet som en mulighed. Der er bare sket det, at i den proces, hvor vi har været ude at teste, om der er appetit for et selskab som vores, har der været flere større investorer, som gerne ville forhandle med os individuelt,« sagde Karsten Østergaard til Berlingske Business tidligere på året.

Det danske lægefirma landede i 2016 en omsætning på 90 milloner kroner og et driftsresultat på godt otte millioner kroner. I 2017 voksede omsætningen med 30 millioner kroner, mens driftsoverskuddet blev mere end fordoblet og passerede 18 millioner kroner.

For 2018 forventes selskabet at tage endnu et markant finansielt hop frem.