Kapitalfond scorer millioner på skatteindgreb

Ikke alle kapitalfonde bliver ramt af regeringens indgreb mod de fonde, der har overtaget hæderkronede danske virksomheder og flyttet skattebetalingen til udlandet.

Én fond har i alt fald udsigt til at få en generøs gave af skatteminister Kristian Jensen og regeringen, skriver Politiken.

Den australske investeringsfond Macquarie Airports, der ejer 53,4 procent af aktiekapitalen i Københavns Lufthavn, har udsigt til en engangsgevinst på over 160 millioner kroner på regeringens forslag om at nedsætte selskabsskatten fra 28 til 22 procent.

Det er nemlig, hvad lufthavnen sparer på den selskabsskat på omkring 750 millioner kroner, som pr. 31. december 2005 var hensat i regnskabet til senere betaling. Oveni kan lufthavnen se frem til en nettobesparelse i selskabsskat på den løbende drift på over 30 millioner kroner, hvis selskabet kan holde niveauet for årsregnskabet i 2005.

Det viser beregninger, som en af Danmarks førende skatteeksperter og fhv. formand for Ligningsrådet Christen Amby har foretaget for Politiken.

»Staten er så flink, at den holder sit eget samarbejde med en kapitalfond uden for det her indgreb. Københavns Lufthavn har en kæmpe udskudt skat, og det betyder reelt, at Macquaries kapitalfond bliver belønnet«, siger han.

Skatteminister Kristian Jensen (V) afviser at forholde sig til regnestykket for Københavns Lufthavn.

»Jeg ønsker ikke at kommentere på enkeltsager«, siger han

»Det er et generelt indgreb imod den aggressive skatteplanlægning, som nogle kapitalfonde har brugt«.

Christen Amby synes, at argumenterne halter, og han mener, at der er flere huller i regeringens forslag. De kapitalfonde, der har købt TDC, kan f.eks. sælge alle telefoncentraler til et leasingselskab i udlandet, derefter lease dem og spare renteudgifter.

Han er dog mest betænkelig over, at den markante nedsættelse af selskabsskatten belønner de virksomheder, der - som Københavns Lufthavn - har udskudt selskabsskat til senere betaling.

»De virksomheder, der har presset skatten ned til det laveste og udskudt skat, bliver belønnet af regeringen«, siger han.

Kilde: Politiken