Kapitalfond sætter sig på Tiger-butikkerne

De danske Tiger-butikker stormer frem i udlandet, og den succes får kapitalfonden EQT nu en solid luns af med købet af mere end to tredjedele af virksomheden bag butikkerne.

Tigerbutikken på Rådhuspladsen i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>EQT har købt 70 procent af virksomheden Zebra A/S, der står bag butikskæden Tiger. Det meddeler kapitalfonden onsdag - uden dog at ville afsløre, hvor meget den har lagt på bordet for købet.

Den første Tiger-butik så dagens lys i 1995. Til at begynde med satsede man næsten udelukkende på billige småting, men efterfølgende har butikkerne bevæget sig mere i retning af shoppingoplevelser med overraskende varer. Den drejning har givet pote, og Tiger har i dag 170 butikker - hvoraf de 60 er i Danmark.

Planen er desuden, at der skal åbnes i alt 74 nye butikker i år. Det vil givetvis skubbe til omsætningen, der sidste år blev noteret til at være 710 millioner kroner. Partner i EQT Morten Hummelmose forklarer, at det specielt er udsigten til yderligere vækst, der har gjort udslaget i handlen.

"Det, der har imponeret os, er, at Tiger har fundet et koncept, som ikke bare fungerer i Danmark, men som indtil videre virker i 16 lande - og det med succes. Det er ikke tit, man ser, at retailkoncepter fungerer rigtigt godt i mere end ét eller to lande. Tigers koncept fungerer i mange lande, hvilket er unikt," siger han til Berlingske Business og tilføjer:

"Vi ser et potentiale for et langt højere antal butikker. I Danmark har man 60 butikker, men i andre lande er antallet af butikker langt mindre, hvilket giver store muligheder."

Stifteren og den hidtidige ejer af virksomheden bag Tiger-kæden, Lennart Lajboschitz, forklarer, at han har valgt at slå til nu, fordi vækstmulighederne ser ud til fortsat at være store.

"Jeg vil gerne have EQT ind som partner for at være med til at styrke firmaet. De har en utrolig ekspertise inden for vækstvirksomheder. Vi er i gang med en voldsom vækst, og den kan de støtte os med via en bestyrelse, som kan følge os, støtte og sparre med os. Det er derfor timingen, der dikterer, at det skal være nu," siger han til Berlingske Business.

"Det har været vel planlagt. Vi er ikke stødt ind i en mur - vi synes, at det er det rigtige tidspunkt."

Planen er vækst. Lennart Lajboschitz håber, at han kan dække de øvrige Skandinaviske lande lige så tæt, som det er sket i Danmark. Når det kommer til andre markeder, så sker udrulningen knap så finmasket. Han peger på, at forretningsmodellen har vist sig at være vigtig for væksten.

"Vedrørende forretningsmodellen, så har vi jo lavet et jointventurekoncept med datterselskaber, hvor vi ejer halvdelen og en lokal ejer den anden halvdel. Og den model gør, at vi kan vokse så voldsomt, som vi gør. Vi ser en mushrom-effekt, som vi mener, fortsætter de kommende år," siger han.

Lennart Lajboschitz afviser, at salget til EQT skyldes behov for kapital. Det hele handler om at få ekspertisen til at gøre forretningseventyret endnu større. Partner i EQT Morten Hummelmose mener da også, at det er i lyset af kapitalfondens erfaringer med vækstvirksomheder, man skal se onsdagens handel.

"EQT har ejet flere retailkoncepter i såvel Norden som Fjernøsten, og vi kan bidrage med erfaring i at udvikle den slags retailkoncepter i hurtigt tempo. Samtidig kan EQT også indsætte en bestyrelse, der har international erfaring med og kompetencer inden for det felt," siger Morten Hummelmose.