Kapitalfond lukker TDC-kapitel med milliardcheck

Den sidste af de fem kapitalfonde, der købte TDC i 2006, har solgt ud og fik over fire milliarder kroner med sig hjem.

Den sidste af de fem kapitalfonde har nu solgt sin andel i TDC og tjent endnu 4,1 milliarder kroner. Arkivfoto: Torkil Adsersen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kapitalfondenes dage hos Danmarks største teleselskab, TDC, er nu endegyldigt ovre.

TDCs største aktionær, kapitalfonden KKR, har netop solgt sine 11 procent af aktierne i telekoncernen, svarende til 90 millioner aktier og dermed hævet endnu 4,1 milliarder kroner, inden der nu ryger et postkort af sted til bestyrelsesformand Vagn Sørensen og koncernchef Carsten Dilling med et »tak for alt«.

Kohlberg Kravis Roberts & Co. meddelte torsdag eftermiddag, at det nu er på tide at sælge de sidste aktier, og det skete i lyntempo fredag morgen.

TDC er presset

De fem britisk-amerikanske kapitalfonde købte efter en lang budrunde TDC-koncernen i 2005 og overtog styringen af den i februar 2006. Da den danske pensionskasse ATP blokerede for en komplet overtagelse, kunne TDC ikke afnoteres fra børsen, men siden har kapitalfondene trimmet koncernen og solgt fra i stor stil, så TDC i dag udelukkende har en dansk forretning samt sælger erhvervsløsninger i Norden. Alt andet er væk.

Kapitalfondene slap stort set hele TDC i februar 2012.

TDC er ligesom de øvrige teleselskaber mærket af den kraftige konkurrence, og det bliver sværere og sværere at tjene penge. Danskerne skifter de dyrere abonnementer ud med de billigere, hvilket presser teleselskaberne yderligere.

TDC mistede på tre måneder - januar-marts - 30.000 fastnetkunder, 5.000 mobilkunder og som noget helt nyt også 9.000 TV-kunder. Omsætningen faldt samtidig fra 6.548 millioner kroner i 4. kvartal til 6.241 millioner kroner i januar-marts. Samtidig gik driftsresultatet (EBITDA) ned fra 2.576 millioner kroner til 2.495 millioner.

Anden storaktionær sælger også

En anden af de fire store aktionærer i TDC, Singapores statsejede investeringsfond, solgte for en måned siden ud af sine aktier, men Government of Singapore Investment Corporation er kun kommet ned under femprocentsgrænsen, hvorefter man skal give sig til kende som storaktionær. Fonden er stadig ejer af TDC.

Salget skete et par dage efter, at TDC udbetalte 812 millioner kroner i udbytte til sine i alt 46.000 aktionærer som en første rate. En anden rate med et samlet udbytte på næsten 1,8 milliard kroner er i udsigt i 1. kvartal 2014.

Tilbage som storaktionærer i TDC står nu Bank of New York Mellon Corporation samt den amerikanske Massachusetts Financial Services Company, der alle ejer over fem procent af aktierne i TDC.