Kapitalfond køber dansk IT-succes i milliardhandel

EQT overtager aktiemajoriteten i softwareselskabet Sitecore.

Stifterne af Sitecore med administrerende direktør Michael Seifert beholder »en betydelig aktieandel« i Sitecore og fortsætter på deres poster. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske softwareselskab Sitecore får nu svenske ejere. Den svenske kapitalfond EQT meddeler fredag morgen, at den har købt aktiemajoriteten i selskabet, som er en milliard euro værd eller 7,5 milliarder kroner.

Stifterne af Sitecore med administrerende direktør Michael Seifert beholder »en betydelig aktieandel« i Sitecore og fortsætter på deres poster.

Pensionsselskaberne Danica og Sampension, som er investorer i EQT, kommer ind som medinvestorer i Sitecore sammen med EQT, der køber fra selskabets stiftere, Technology Crossover Ventures og andre minoritetsaktionærer.

Største danske softwaresucces siden Navision

Sitecore er stiftet i 2001 af fem datalogistuderende og sælger software til digital markedsføring foruden det indholdsstyringssystem til netsteder, som Sitecore har bygget sin forretning op om. Sitecore, som i 2014 blev udnævnt til »Entrepreneur of the Year«, kaldes den største danske softwaresucces siden Navision, som Microsoft købte af bl.a. brødrene Erik og Preben Damgaard i 2002 for 1,55 milliarder dollars.

»Det annoncerede partnerskab og EQTs erhvervelse af aktiemajoriteten vil gøre det muligt at accelerere vores i forvejen høje vækstrater og videreudvikling på en lønsom måde. Vi er utroligt glade for, at EQT - en investor i den absolutte verdensklasse - nu bliver en afgørende del af Sitecores fremtidige vækst,« siger Michael Seifert fra Sitecore i en udtalelse i forbindelse med salget.

Han fik selv den fornemste hædersbevisning i IT-verdenen i Danmark, IT-Prisen, i 2013 for sit arbejde med firmaet.

Michael Seiferts forældre blev tidligt skilt, og hans far flyttede til Californien i USA og grundlagde flere iværksættervirskomheder. Michael Seifert selv tilbragte alle ferierne i San Francisco og lærte at programmere som 11-årig. Som 12-årig begyndte han at reparere cykler for folk, og som 16-årig etablerede han sin første danske virksomhed, hvor han importerede og solgte IT-udstyr på Fyn, hvor han voksede op. Mens han gik på Datalogisk Institut på Københavns Universitet, var han med til at udvikle en forgænger til det kendte computerspil »World of Warcraft«.

Efter nogle år på Berkeley-universitetet i San Francisco vendte han tilbage til Danmark og startede sammen med kolleger og venner Sitecore.

Skal godkendes af konkurrencemyndighederne

EQT ejer billigbutikskæden Tiger og Fætter BR- og Toys'r'Us-kæden samt verdens største flyudlejningsfirma Nordic Aviation Capital. De har også tidligere været delejer af KMD (det tidligere Kommunedata).

Salget af Sitecore skal først godkendes af konkurrencemyndighederne, men EQT forventer, at det vil ske i løbet af 2. kvartal 2016.

Sitecore har knap 800 medarbejdere i Europa, Nordamerika og Asien. Selskabet omsatte i regnskabsåret 2014-2015 for 1.135 millioner kroner mod 838 millioner året før og havde et overskud på 2,1 millioner kroner, men driftsresultatet er styrtdykket fra et overskud på 66 millioner kroner til et underskud på knap 9 millioner på grund af investeringer i salgs- og produktudvikling. Væksten i salget har været på over 30 procent de seneste år. Sitecore har flere end 4.600 kunder, heriblandt American Express, EasyJet og L'Oréal.