Kapitalfond hugger til igen

Axcel køber Ball Group, der producerer tøj til store kvinder. Mellemstore virksomheder foran generationsskifte er kommet i fondenes søgelys.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Topchef i kapitalfonden Axcel, Christian Frigast, har igen været i pengeskabet - kombineret med et lån i banken - og har købt 55 pct. af aktierne i Ball Group. Modevirksomheden, der producerer og sælger tøj til store kvinder, har cirka 100 butikker i Norden og omsætter for mere end 400 mio. kr. på årsbasis.

Axcel har fået overbevist Nissen-familien om, at den danske kapitalfond, med bl.a. Nordea, ATP, Lars Larsen og Kirkbi i ryggen, er den rigtige finansielle og strategiske partner, der kan skubbe virksomheden et stykke længere frem.

De resterende 45 pct. af aktierne ejes fortsat af virksomhedens stiftere, Peter og Anne Marie Nissen og familie, samt den nuværende ledelse, som alle fortsætter i samarbejde med Axcel.

Salget af aktierne til Axcel sker som et naturligt led i virksomhedens udvikling og er første skridt på vejen mod et glidende generationsskifte. Stifter af Ball Group og hidtidig hovedaktionær Peter Nissen siger ifølge en pressemeddelelse:

"Ball Group er i fuld gang med at udvide i Norden, og vi er også så småt begyndt at kigge syd for grænsen. Det kræver både nye kræfter, ekstra kapital og ikke mindst en mere professionel bestyrelse og sparring i det daglige".

Købet af Ball Group er endnu et eksempel på, at de nordiske kapitalfonde i stigende grad har blikket rettet mod de mange mellemstore virksomheder, som står foran et generationsskifte.

Det er Axcels fjerde opkøb i den tredje fond, der har et kapitaltilsagn på cirka 3 mia. kr. Tidligere i år har Axcel købt Esko-Graphics, Netcompany og Tvis/Modulia.

Axcel var i sommers ude i en drabelig kamp mod CVC Capital Partners om ejerskabet af den godt 5 mia. kr. dyre Matas-kæde. I den forbindelse kørte et voldsomt slagsmål i pressen, hvor Christian Frigast til det allersidste kæmpede for at få fingrene i den stribede kæde. Det mislykkedes dog - han fik måske endda lidt ridser i sit omdømme efter den hårde fight.

Axcel har i en række virksomheder været en medvirkende årsag til en særdeles stærk udvikling, og deraf medfølgende guldrandede exits, men flere investeringer har også været tunge og svære for Acxel, om end de fleste af "problem-børnene" er solgt fra i dag.

I dag kæmper Axcel fortsat med BB Electronics og Royal Copenhagen, virksomheder som Christian Frigast dog mener for alvor er på rette spor.