Kapitalfond forærer dansk milliardkoncern væk til erhvervsfolk

Mindretalsaktionærerne er stærkt utilfredse efter den britiske kapitalfond Triton har afleveret DSVM til FIH, PKA og LD uden at få penge for selskabet

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den britiske kapitalfond Triton opgiver DSVM  - det tidligere DSV Miljø. Fonden afleverer i første omgang det skrantende selskab til  FIH og to danske pensionskasser, som sælger det videre for et symbolsk beløb til den tidligere DLH-direktør Kent Arenttoft og forhenværende EQT-partner Peter Korsholm.

Flere kilder siger, at handlen er sket helt uden, at der er kommet penge på bordet. Det efterlader 28 mindretalsaktionærer med aktier uden værdi. En af dem er den tidligere DSV-direktør Leif Tullberg, der har haft 4,9 pct. af aktierne i DSVM.

"Jeg er overhovedet ikke blevet informeret om den her salgsproces, og det er klart, at det sidste ord er ikke sagt i den her sag," siger Leif Tullberg.

Triton har ejet 63 pct. af DSVM, mens FIH og LD tilsammen har siddet på 22 pct. De sidste 15 pct. har været ejet af 28 mindretalsaktionærer, der nu er tvunget til at sælge og kun får et symbolsk beløb for deres aktier.

"Jeg vil kæmpe for mindretalsaktionærer. Jeg er selv pensionist og klarer mig nok, men det her utrolig trist. For de andre er der flere som har lånt pengene til deres aktier og for dem er det en tragedie," siger Leif Tullberg.

DSVM har været ejet af den britiske kapitalfond Triton i næsten 11 år. Virksomheden, der beskæftiger sig med transport og modtagelse af forurenet jord og byggeaffald, blev overtaget, da den blev skilt ud fra DSV-koncernen i 2004.

I begyndelsen tegnede det til at blive en god forretning for fonden. Virksomheden, der i fjor omsatte for 3,6 mia. kr., havde for blot få år siden en værdi på flere milliarder kroner. I midten af 2007 kom der et bud på 4,3  mia.kr. for virksomheden.

Men de senere års udvikling har fjernet meget af værdierne i selskabet.

Gælden er i selskabet er samlet ca. 1,8 mia. kr. Det er uklart om FIH, PKA og LD er gået med til at tage et tab på det lån.

DSVM har levet en omtumlet tilværelse, efter at finanskrisen ramte virksomheden. Siden fulgte en stribe kritiske sager, hvor flere tidligere medarbejdere var indblandet i en række sager, hvor politiet blev involveret.

En blev stævnet for at ulovligt at sælge skrotjern, mens andre blev det for at sende fupregninger for arbejde, der aldrig blev udført. Samtidig anlagde en tidligere direktør sag mod Triton efter en strid om tilbagekøb af medarbejderaktier.

Der var dog ingen af sagerne, som direkte involverede topledelsen. Alligevel valgte Triton at gennemføre en større oprydning i virksomheden. Den tidligere adm. direktør Jens Lundgaard og daværende bestyrelsesformand Leif Tullberg forlod virksomheden, navnet blev ændret til DVSM Group, og hovedkvarteret blev i sommeren 2011 flyttet fra Roskilde til Malmø.

"Den koncerndirektion der blev sat ind af Triton kom aldrig til at forstå forretningen. Det var nok en fejl at rykke til Sverige," siger Leif Tullberg i dag.

DSVM driver sine forretninger i Danmark og Sverige.