Kapitalfond brænder fingrene på dansk milliardrederi

Aarhus-rederiet Unifeeder er sejlet ind i store problemer i Rusland, og driftsindtjeningen blev sidste år barberet ned med 65 procent i forhold til året før. Udviklingen i Unifeeder er noget af en bet for ejeren, Nordic Capital, der købte rederiet for næsten fire milliarder kroner i 2013.

Der er adskillige faktorer, der trækker i den forkerte retning for Unifeeder, som i 2015 havde en indtjening på driften, der var 65 procent lavere end året før. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aarhus-rederiet Unifeeder er sejlet ind i store vanskeligheder og leverer det dårligste resultat i mange år. Rederiet er blevet fanget af krisen i Rusland og de generelt meget lave fragtrater, som lægger pres på hele virksomhedens forretningsmodel.

Det fremgår af virksomhedens 2015-regnskab, som viser, at Unifeeders omsætning i 2015 dykkede med en halv milliard kroner til godt 2,6 milliarder kroner, mens bundlinjen er høvlet ned til bare 83 millioner kroner, hvilket svarer til bare en tredjedel af, hvad den var i 2014, hvor overskuddet endte på 221 millioner kroner.

Unifeeder er et af de største europæiske såkaldte feeder-rederier, der sejler med containere fra de store havne i Europa til mindre havne, hvor de store containerskibe ikke kan gå ind.

De svigtende resultater lægger et hårdt pres på Nordic Capital, som i 2013 betalte en høj pris for at sikre sig virksomheden fra en anden kapitalfond, britiske Montagu. Dengang satte Montagu selskabet til salg for omkring tre milliarder kroner, men Nordic Capital var så forhippet på at overtage Unifeeder, at Nordic Capital kortsluttede salgsprocessen og smed op mod fire milliarder kroner på bordet for at købe rederiet for næsen af andre interesserede.

Rigtig meget er gået galt

Det var en overraskende høj pris dengang, og den var ifølge Berlingskes oplysninger udregnet på det grundlag, at meget lidt måtte gå galt i virksomheden, der dengang var en stærk væksthistorie.

Men sådan skulle det ikke gå.

Tværtimod er rigtig meget gået galt, og nu har Unifeeder som investeringscase kurs mod en katastrofe for Nordic Capital.

Ifølge Berlingskes oplysninger er udviklingen i Unifeeder så ringe, at selskabet er i overhængende fare for at bryde vigtige låneaftaler med blandt andet Danske Bank. Også et lån fra pensionskassen Danica, struktureret som såkaldte præferenceaktier, er i fare for at komme i karambolage med låneaftalerne, der også kaldes covenants.

Brud på låneaftalerne, som skal forstås som de forudsætninger, der er aftalt, før banken låner selskabet penge, er en alvorlig sag. I sidste ende kan det føre til, at banken kræver lånene indfriet før tid, hvilket kan skubbe et selskab i yderligere uføre eller kræve ny kapital fra ejeren.

Hverken Lars Terney, der er partner i Nordic Capital, eller Unifeeders administrerende direktør, Jesper Kristensen, vil tale med Berlingske, der har forsøgt at få dem i tale gennem flere dage.

I en e-mail skriver Jesper Kristensen til Berlingske:

»Jeg skal ikke ikke kunne vide, hvad du har hørt og fra hvem. Fakta er, at Unifeeder ikke bryder covenenants og spekulationer derudover skal jeg afholde mig fra,« skriverJesper Kristensen, der ikke vil svare på opfølgende spørgsmål. Han skriver dog, at selskabet har afdraget på sin store gæld ekstraordniært to gange inden for de seneste to måneder.

Det er blandt andet fragten til og fra Rusland, der tidligere var et stort forretningsområde for Unifeeder, men som nu er bremset kraftigt på grund af den igangværende embargo, som har sat en prop i importen af blandt andet fødevarer til Rusland.

Dertil kommer, at de store containerrederier, som Unifeeder betjener, selv er begyndt at sejle til nogle af de mindre havne, som Unifeeder før sad på. Det skriver Unifeeders ledelse i årsrapporten. Den nye praksis skyldes blandt andet den massive overkapacitet blandt verdens store containerrederier, som får dem til at prøve at sejle nye veje.

Den udvikling er stærkt bekymrende for Unifeeder, da det er undergravende for hele forretningsmodellen, og bider den sig fast, vil det gøre det endnu sværere for Nordic Capital at tjene den høje pris, fonden betalte i 2013, hjem.

»Unifeeder var i 2015 givetvis negativt påvirket af, at fragtmængderne fra Fjernøsten til Europa var lavere end foregående år samt af den fortsatte situation i og omkring den russiske økonomi. Vi lever nu engang af at sejle containere, og er der færre af dem, der skal bevæges, så rammer det os,« skriver Jesper Kristensen til Berlingske.