Kapitalfond blev en del af familien

Borch Textile Group forsøgte sig med et generationsskifte ved årtusindeskiftet, men valgte ti år senere at skifte kurs og få en kapitalfond ind som medejer. Det gav uventede fordele, fortæller direktøren.

Ulrich Mosegaard, direktør i Borch Textile Group, har oplevet at få nytænkning ind i virksomheden, efter man fik en kapitalfond med i ejerkredsen. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Det lå ikke lige i kortene, at Borch Textile Group A/S skulle have en kapitalfond ind i ejerskabskredsen, men sådan endte det. Det er nu et par år siden, og direktøren for Slagelse-virksomheden fortryder i dag intet.

Tværtimod. Investoren bragte nemlig nytænkning med ind i bestyrelseslokalet.

»Jeg blev positivt overrasket. Jeg tror, at alle familieejede virksomheder har en formodning om, at en ekstern investor har et helt andet tankesæt end ens eget – kortsigtet versus langsigtet. Men sådan var virkelig­heden ikke. Det var omvendt en positiv overraskelse at se deres forretningsmæssige fokus – også i forhold til, hvad det gjorde ved mig selv,« siger Ulrich Mosegaard, direktør for Borch Textile Group.

Generation efter generation havde ellers været eneherskende i Borch Textile Group, der producerer arbejdsbeklædning til hovedsageligt sundhedsvæsenet, og som har rødder helt tilbage til 1940erne. Omkring årtusindeskiftet tog Ulrich Mosegaard sammen med sin bror over, hvor deres far slap.

De drev virksomheden videre sammen, men havde svært ved finde fælles fodslag. Derfor blev de enige om, at den ene skulle købe den anden ud.

Efter at have undersøgt mulighederne endte Ulrik Mosegaard med at lukke den mindre fond »Industri Udvikling A/S« ind i folden.

Industri Udvikling markedsfører sig som et investeringsselskab bygget på lønmodtagerpension, og som målrettet går efter at blive mindretalsaktionærer i danske produktionsvirksomheder. Fonden købte sig til lidt over en tredjedel af aktierne, og netop det faktum, at Ulrich Mosegaard fortsat havde sidste ord som storaktionær, var vigtigt for den 39-årige erhvervsmand.

»Jeg har muligheden for at sætte foden ned. De kan omvendt nedlægge veto. Konstruktionen virker. Det gør, at jeg synes, at Industri Udvikling er en god begynderfond. Man kan så at sige lige prøve det af – uden at det bliver for farligt,« siger han.

Åben for flere modeller

Borch Textile Group har haft fine vækstkurver de seneste år. Virksomheden har, for at komme ud over det, som direktøren betegner som »et mættet dansk marked«, udvidet til Norge og Sverige, hvor den også er gået ind på markedet for beklædning til hotel- og restaurationsbranchens ansatte.

Virksomheden har omtrent 110 ansatte, hvoraf de fleste arbejder i produktionen i Polen. 16 er ansat i Danmark. Bruttofortjenesten listede sig op på 15 millioner kroner i 2013, nettoresultatet steg til 6,7 millioner kroner.

Spørger man Ulrich Mosegaard, står den nære fremtid på fortsat vækst. Her er den eksterne investor igen en vigtig brik.

»På grund af markedet er vi nødt til at have en akkvisitiv strategi. Det er en fordel at få en fond ind, men det er ikke løsningen på alt. Vi er nødt til at tjene pengene selv for at finansiere opkøb, men det har investor også været med til at sikre,« siger han.

Virksomheden har tredoblet sin omsætning de seneste fem år, og planen er, at det momentum skal opretholdes. Når det kommer til virksomhedens fremtidige ejerskab, er Ulrich Mosegaard ikke låst fast på én model.

Han har selv to sønner, der er henholdsvis ni og 13 år. Om de skal føre familietraditionerne videre, bliver i sidste ende op til dem selv. Han havde selv lysten, og det skal de også have, hvis det er den karrierevej, de vælger.

»Jeg har altid gerne villet være en del af familievirksomheden. Det at være selvstændig og at træde i min fars fodspor har altid været appellerende. Jeg har ikke villet andet. Men jeg arbejder ikke nødvendigvis for, at mine børn skal overtage den. Det må vi tage til den tid,« siger han og tilføjer:

»Det handler om, at de i så fald skal brænde for det og have lyst til at bruge den energi, det kræver. Det er jo med hud og hår, når du er ejerleder. Det er jo ikke sådan, at man siger farvel fredag eftermiddag og så holder weekend. Man skal hele tiden have lyst til at udfordre sig selv.«