Kaos og kævl lammer modeugen

En af hovedstadens mest glamourøse begivenheder – modeugen – er ramt af de alvorligste stridigheder nogensinde. Slagsmål om kunder og penge samt en trussel om retssag tegner et billede af en modeuge i dyb splittelse med sig selv.

Designers Remix’ show tilbage i Januar ved Copenhagen Fashion Week. Lige nu er striden mellem samarbejdsparterne eskaleret, og der er endnu ikke sat en dato for, hvornår næste modeuge bliver. Arkivfoto: Jeppe Bjørn Vejlø Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To af de vigtigste mænd bag modeugen er havnet i åben konfrontation om penge, kunder, påståede kontraktbrud og en trussel om sagsanlæg. Kønt ser det ikke ud for den internationalt anerkendte modeuge, men der er ingen anden løsning end et opgør for at få retfærdighed og renset luften. Sådan lyder det fra modeugens mest magtfulde mand, Allan Agerholm, som helt usædvanligt går offentligt til angreb på en af sine hidtil vigtigste samarbejdspartnere om modeugen.

»Nok er nok. I min verden skal man overholde sine kontraktlige forpligtelser – ellers er der konsekvenser,« siger Allan Agerholm, direktør for Bella Center og modemessen CIFF og samtidig næstformand i hotelbranchens interesseorganisation Horesta.

»Vi har forsøgt at opnå et forlig, men når man har en forhandlingspartner, som gentagne gange kommer med kreative versioner af sandheden til samarbejdspartnere og kunder, og når der samtidig er aftalebrud, så bliver man nødt til at tage konsekvensen af det,« lyder det fra Allan Agerholm, da Berlingske interviewer ham over telefonen torsdag eftermiddag.

Kort forinden havde Agerholm sendt en usædvanlig pressemeddelelse ud, hvori han beskylder sin nu tidligere samarbejdspartner for »økonomiske uregelmæssigheder« og kontraktbrud – og truer ham med et sagsanlæg.

Agerholm har fået »nok« af sin nu tidligere samarbejdspartner Christian Gregersen, der ejer modemessen Gallery. Agerholm og Gregersen har arbejdet sammen, fordi de står bag de to største modemesser, der – sammen med en tredje kaldet Vision – har udgjort det, som internationale indkøbere og danske brands kalder Copenhagen Fashion Week, som hvert år i februar og august trækker internationale modeindkøbere og opmærksomhed til København.

Men de to messer er ramt af stadig dybere samarbejdsvanskeligheder. Konkret strides CIFF og Gallery om, hvordan omkostninger og indtægter skal fordeles mellem dem. Ved seneste modeuge i august gik det helt galt. For Bella-koncernen driver foruden Bella Center også Forum Copenhagen, og det er i den forbindelse, at man har haft et ekstra tæt samarbejde med Gallery-ejeren Christian Gregersen om udlejning af messestande og afregning af billetindtægter. I det samarbejde har topchef Allan Agerholm »opdaget økonomiske uregelmæssigheder«. Som en konsekvens af dette kan Christian Gregersen se frem til et »krav om erstatning fra Bella Centers side, hvis forholdene omkring uregelmæssigheder ikke afklares til fuld tilfredshed«, fremgår det af pressemeddelelsen, som bærer flere citater fra Agerholm. Over for avisen uddyber topchefen, hvad de strides om.

»Kontrakten udstikker retningslinjer for, hvordan man skal indgå standsalg for kunderne, og de retningslinjer er blevet tilsidesat med tab til følge for vores side. Mere kan jeg ikke sige om det,« fortæller Agerholm og fastslår, at han ikke længere betragter Gallery som en del af modeugen.

»Vi har en konkurrenceklausul med Christian Gregersen, som betyder, at han ikke kan være en del af modeugen de næste to år,« siger han.

Christian Gregersen er forundret over truslerne om sagsanlæg fra den tidligere samarbejdspartner.

»Vi var tæt på at indgå et forlig, men kom 20 minutter for sent, hvilket han så udnytter. Det vidner om, at han slet ikke er interesseret i et forlig, men derimod blot vil skabe tvivl om Gallerys omdømme. Jeg er forundret over, at en stor professionel virksomhed agerer sådan,« siger Christian Gregersen, der desuden fortæller, at Bella Center skylder hans firma penge – et betydeligt sekscifret beløb. Tilmed afviser Gregersen anklagerne om økonomiske uregelmæssigheder.

»Der er ingen økonomiske uregelmæssigheder hos Gallery. Derimod er Gallery en sund forretning, som har kørt i mange år,« siger han og understreger, at Gallery vil holde åbent under næste modeuge i København i Februar.

»Gallery-messen er bestemt ikke lukket – den kommer bare ikke til at foregå i Forum,« siger han.

Allerede i juli 2013 kunne avisen fortælle om splid mellem de vigtigste parter bag modeugen. Dengang var der stor bekymrimg.

»Det virker pinligt og amatøragtigt, det som foregår i øjeblikket. Hvis ikke uenighederne stopper nu, er der en overhængende risiko for, at det får fatale konsekvenser for dansk mode. Modeugen i København har kæmpet hårdt for at nå en status som den bedste i Norden, men den status kan vi godt vinke farvel til, hvis vi ikke lægger stridighederne bag os,« sagde daværende topchef i Bella center Arne Bang Mikkelsen.

Konflikten er siden eskaleret, og det mærkes flere steder i branchen.

»Det er meget usædvanligt, at der endnu ikke er sat dato på, hvornår næste modeuge bliver. Det giver problemer for mange virksomheder i modebranchen, som gerne vil planlægge messerne i ordentlig tid,« siger Louise Byg Kongsholm, direktør i PEJ Gruppen, der følger dansk modeindustri tæt.

Hun tilføjer:

»Der har været samarbejdsproblemer længe bag modeugen. Men det, vi oplever, nu, er det mest ekstreme. Jeg vil håbe, at det hele meget snart løser sig. Men jeg er desværre pessimistisk.«