Kandidaten Kronborg

TV 2 leder efter en ny adm. direktør og den nuværende økonomidirektør Anders Kronborg har meldt sig som kandidat. Han har tidligere været adm. direktør for Berlingske Tidende, hvor han på kort tid vendte underskud til overskud, og vil bruge erfaringerne herfra som øverste chef på TV2.

Konstitueret adm. direktør for TV2, Anders Kronborg Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Kronborg
Kampen om at efterfølge TV 2s hidtidige adm. direktør, den karismatiske Per Mikael Jensen, er i fuld gang. Kampen er forløbet uden grove frispark, men der er ikke fløjtet af endnu.

Hvem der i sidste ende bliver kåret som kampens bedste spiller er endnu uvist, men når man ringer rundt, går ét navn igen: Anders Kronborg, der betegnes som en yderst kompetent afløser.

Faktisk har han prøvet det før – det der med at stå i spidsen for en medievirksomhed. I tre år svingede han pisken over Berlingske Tidendes medarbejdere i Pilestræde. Her lykkedes det ham at få det blødende mediehus til at gå fra røde til sorte tal. Godt nok røg der en del medarbejdere i svinget, men hvor der handles, der spildes.

Betalingskanaler skal sikre TV 2
Tiden på Berlingske Tidende beviste, at han er god til økonomi – et stort plus i en verden, hvor redaktører og journalister kun har fokus på de gode historier – koste, hvad det vil.

»Mine erfaringer fra Berlingske Tidende og Danmarks Radio gør mig fuldt ud kompetent til stillingen som direktør i TV 2. Faktisk var det ret imponerende, at vi på Berlingske fik vendt et stort underskud til overskud. Samtidig har jeg erfaring med at lancere nye kanaler fra Danmarks Radio, hvor vi søsatte DR2. Så jeg er klar, hvis bestyrelsen ringer,« lyder Anders Kronborgs vurdering af ham selv som kandidat.

Han frygter på ingen måde at efterfølge en karismatisk leder, der har haft medvind, siden han tiltrådte. Og vil heller ikke skrive under på, at Per Mikael Jensen efterlader sig et stort rod:

»Der er ikke noget at rydde op, for det roder ikke. Til gengæld er der noget, som skal implementeres. Og det har jeg gode erfaringer med. Samtidig skal vi fortsætte udviklingen med at fremtidssikre TV 2 mod konjunkturudsving ved at lancere betalingskanaler,« siger Anders Kronborg.

Dermed indikerer han, at det ikke er sidste gang, TV 2 kaster sig ud i lanceringer af nye TV-kanaler. For det er den guldbelagte vej mod en fremtidssikring af TV 2s økonomi, viser de hidtidige erfaringer. Kun TV 2 Radio giver underskud. Selv den udskældte nyhedskanal, TV 2 News, skæpper godt i kassen på trods af få seere.

Danmarks 31. mest magtfulde par
Når TV 2s måske kommende direktør ikke arbejder – det sker faktisk – står der børn og kone på skemaet. Nærmest i bogstaveligste forstand. For hverdagen er travl og hektisk og hver time er på forhånd afsat til klassiske gøremål i børnefamilien.

Samtidig kan Anders Kronborg ikke regne med, at børnene er hentet, og der står mad på bordet, når han kommer hjem. For hans kone, Agnete Gersing, direktør i Konkurrencestyrelsen, har mindst lige så travlt. De er tidligere blevet kåret som Danmarks 31. mest magtfulde ægtepar, og ofte har hustruen længere arbejdsdage end ham.

Men han klager ikke. Og tilføjer, at det handler om planlægning. Og om at nyde de tidspunkter på døgnet og året, hvor familien er samlet. For eksempel de fire-fem gange om året, familien Gersing-Kronborg drager på ferie i udlandet. Ferierne er som brændstof for familien, der gør det muligt at køre videre i et hæsblæsende tempo i hverdagen.

Stod bag DRs Ørestadsprojekt
Kronborg er lægesøn fra Herning og blev cand.polit. som 25-årig fra Københavns Universitet. Her havde han allerede været ansat i Finansministeriet i to år, hvor han i øvrigt mødte sin hustru. I ministeriet havde han titel af kontorchef og ministersekretær. Herefter gik turen til Danmarks Radio, hvor han som ressourcedirektør – det samme som økonomidirektør i de fleste virksomheder – havde ansvaret for budgettet i forbindelse med det gamle TV-monopols udflytning til Ørestaden. Netop dette budget har senere kostet DRs nuværende genereldirektør Kenneth Plummer mange søvnløse nætter og mange DR-medarbejdere jobbet, men Anders Kronborg afviser, at budgettet har været for stramt.

Økonomidirektøren, der nu er konstitueret adm. direktør, er kendt for at kalde en spade for en spade. Derfor er der ind i mellem personer, som har slået sig verbalt, når de er stødt ind i ham. Samtidig har han så meget fokus på selve arbejdet, at han glemmer at se personen bag den ansatte. Det er ikke Kronborg, der opdager det, hvis en medarbejder er ked af det.

Flere peger på, at det samtidig er en af fordelene ved at arbejde sammen med ham. Netop fordi han er så fokuseret på at yde, blander han sig ikke i andres arbejde. Han stoler på, de er dygtigere end ham til deres arbejde, ligesom han stoler på, at han er dygtigst til sit eget.

Om Kronborg skal krones, bliver afgjort inden for den nærmeste fremtid af TV2s bestyrelse.