Kanalø vil slå mønt på Bitcoin

Britiske Alderney drøfter samarbejde med Royal Mint om at udstede fysiske bitcoinmønter, som skal kunne veksles på kanaløen.

Den britiske kanalø, Alderney, set fra sydsiden. Foto: Iris/Scanpix
Læs mere
Fold sammen
Den forholdsvis ukendte britiske kanalø Alderney agter nu at slå sig op på det for tiden usædvanligt hotte valutafænomen Bitcoin - en virtuel valuta, som Alderney nu agter - bogstaveligt - at slå mønt på.

Kanaløen vil nemlig, i samarbejde med Storbritanniens svar på Den Kongelige Mønt, Royal Mint, begynde at producere fysiske Bitcoin-mønter, skriver den britiske finansavis Financial times.

Fysiske mønter er i modstrid med hele ideen bag Bitcoin. Den er tænkt som en virtuel, altså ikke-fysisk, valuta, opfundet af det japanske pseudonym Satoshi Nakamoto i januar 2009, og - som navnet antyder - konstrueret til at bestå af bits og ikke mønter. 31.000 linier computerkode ligger bag Bitcoin, som blev skabt for at få en valuta, der var helt immun over for, hvad banker og politikere besluttede. Bitcoin skulle udelukkende være styret af software, som over de næste 20 år skulle udstede 21 millioner bitcoins, som ydermere har den fordel, at den ikke kan spores, hvilket omvendt har tiltrukket en del lyssky og kriminelle elementer.Men der er nu gået spekulation i Bitcoin, og kursen er banket i vejret. I fredags nåede den 1.242 dollars pr. bitcoin. Mandag lå den i 5.510 danske kroner. Det har fået flere analytikere til at advare om en boble.

Der bor godt 1.900 på Alderney, som ligger nordøst for den mere kendte Guernsey. Kanaløerne ligger mellem Bretagne og Normandiet på den franske nordkyst og så Storbritannien.

Alderneys planer går på, sammen med Royal Mint, at fremstille en minde samling med et begrænset udvalg af mønter og stempler, som normalt købes af samlere. Forlydender går på, at mønterne vil rumme ægte guld for et beløb på 500 britiske pund, så køberne eventuelt kan smelte mønterne om og indløse værdien, hvis bitcoinkursen skulle styrtdykke igen.De virtuelle bitcoins vil blive gemt digitalt på sikrede lagre på Alderney.

Ejere af bitcoins fra Alderney kan ikke betale med dem i butikker men kan bytte dem med virtuelle bitcoins, hvis de tager til Alderney, som er et såre roligt sted, men som gerne vil have flere besøgende.

Endnu mangler planerne både endelig godkendelse i Royal Mint og i det ti mand store parlament på øen.

Flere private virksomheder producerer fysiske bitcoins. Ingen af dem har dog opbakning hos en officiel valutaudsteder.