Kan nogen hjælpe en boligsøgende bankmand?

Kampen om de britiske bankarbejdspladser intensiveres, efter at Storbritannien har stemt sig ud af EU. Berlin, Dublin og Paris har allerede lanceret marketingkampagner for at tiltrække de højt betalte finansjob. Og mandag lancerer Frankfurt et nyt initiativ. Alt imens lurer en femte udfordrer i skyggen.

Bankfolkene kommer til at vandre ud af London – ligesom her over London Bridge dagen efter Brexit-afstemningen – mener man i både Frankfurt, Paris og London. Kampen om de mange finansjob ?er skudt i gang. ?Foto: Odd Andersen/AFP Fold sammen
Læs mere

»Frankfurt Calling,« lød en kæk overskrift fra den tyske avis Die Zeit i sidste uge med reference til The Clash-hittet »London Calling« fra 1979. I punkbandets storhit sendte den britiske hovedstad et kald ud til byer langt væk. Men det er noget helt, helt andet, som Frankfurt nu kalder på.

Efter Storbritanniens ja til at forlade EU er det forventningen, at en del af de mange tusinde arbejdspladser i Londons finanskvarterer vil blive flyttet til det europæiske fastland. Og de hjemløse bankmænd skal formentlig ikke lede længe efter husly.

De meget pæne lønninger i sektoren gør nemlig finansfolket til en eftertragtet vare. Som Tysklands finanshovedstad har Frankurt besluttet sig for at lokke så mange finansarbejdpladser til byen som muligt.

Byen ved den tyske flod Main har allerede oprettet en hotline for bankfolk med tyske flyttedrømme. Men på mandag lancerer topfolk fra den tyske centralbank, banklobbyister og politikere en decideret kampagne for at trække de Brexit-flygtende bankmænd fra London:

»Storbritannien har valgt konkurrencen. Nu er det tid til at konkurrere,« siger Hubertus Väth, direktør i lobbygruppen Frankfurt Main Finance, til Wall Street Journal.

I Frankfurt arbejder 70.000-75.000 mennesker i finansverdenen. London er en meget større storebror, for her er 360.000 mennesker ifølge Die Zeit direkte beskæftigede med finans. Hvis man regner de omkringliggende supportfunktioner inden for eksempelvis jura og konsulentverden med, er det nærmere 700.000, vurderer avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Hvis bare ti procent af den britiske finansverden vælger at flytte til Frankfurt, vil det altså give en fordobling af byens pengesfære.

Helt så vildt kommer det nok ikke til at gå, for de fleste vurderinger lyder på, at et sted mellem 10.000 og 20.000 finansmedarbejdere vil flytte teltpælene til Frankfurt. Skulle det højeste af disse estimater blive til virkelighed, så har Die Zeit vurderet, at det vil kræve i omegnen af 1,2 mio. kvadratmeter kontorplads – eller hvad der svarer til 48 gange PFAs droppede kontorbyggeri på Nordhavnen i København eller 21 gange DONG Energys hovedsæde i Gentofte.

Denne potentielle trængsel har de børsnoterede, tyske ejendomsselskaber allerede nydt godt af: Aktiekurszerene på Vonovia, Deutsche Wohnen og LEG Immobilen er alle steget med mellem 3,5 og 5,8 pct., siden briterne stemte sig ud af unionen, hvorimod det tyske eliteindex, DAX, er faldet med 6,12 pct. i samme periode.

Deutsche Bank, der beskæftiger 8.000 personer i London, har meddelt, at man overvejer at rykke en del af den skare hjem til hovedkontoret i Frankfurt. Om amerikanerne i J.P. Morgan og Citi Group eller japanerne i Nomura tilvælger »Mainhattan«, som Frankfurt også kaldes, er usikkert. Konkurrencen fra andre byer og lande er nemlig benhård.

Kom til Paris, Berlin, Dublin

Internt i Tyskland gør endnu en by opmærksom på sig selv for at rekruttere finansfolkene fra London: Hovedstaden Berlin har allerede meddelt, at man vil oprette et kontor i Lon Manuel Valls don for at informere om byens muligheder som finanscentrum.

Tættere på London har den irske hovedstad, Dublin, også set muligheder i det forestående Brexit. Landets ansvarlige for udenlandske investeringer har skrevet til en række virksomheder med tilbud om at hjælpe med en eventuel flytning til Dublin.

Den stærkeste konkurrent til Frankfurt er dog formentlig Paris. Her mødtes repræsentanter fra flere politiske partier med en række banker onsdag med det formål at promovere Paris som Europas nye finanshovedstad.

»Vi vil have, at Paris bliver det førende finansielle marked i Europa,« udtalte premierminister Manuel Valls ifølge New York Times.

Alt imens Frankfurt, Berlin, Dublin og Paris kappes om kronprinstitlen til finans­tronen, så kigger bankfolkene måske andre steder hen.

Men Amsterdam er bedre

På sin blog hos New York Times har den Pullitzer Pris-vindende journalist James B. Stewart ranglistet en række europæiske byer efter engelskkundskaber, regulering af finanssektoren, infrastruktur, luksusboliger, kontormarked, michelin-restauranter og gode skoler. Vinderen blev noget overraskende Amsterdam.

Men hvorfor bliver den hollandske storby ikke nævnt i ræset om Londons bankjob?

Ifølge James B. Stewart skyldes det især én ting: Bankmænds bonusordninger må i Holland ikke overstige 20 pct. af deres grundløn. Nummer to på listen var ikke overraskende Frankfurt, så måske bliver det »Frankfurt Calling« i sidste ende