Kan man stole på personalechefen?

Jeg har haft et par samtaler med vores personalechef angående emner, som er af personlig karakter. Det vigtigste var, at jeg følte, at min chef holdt mig uden for, når andre af mine kolleger blev involveret. Men jeg er kommet meget i tvivl, om jeg skulle have talt med hende. Kan jeg regne med, at samtaler med personalechefen forbliver konfidentielle? Anonym

Det er svært at svare generelt på dit spørgsmål, fordi det blandt andet afhænger af den erfaring, som personalechefen har.

Der foregår mange samtaler bag lukkede døre hos personalechefen, fordi mange har brug for et sted, hvor de kan komme af med forskellige bekymringer. I en lang række tilfælde vil personalechefen være en god samtalepartner. I de tilfælde vil der sædvanligvis ikke være behov for, at den information, som du bringer til torvs, kommer videre. Og den erfarne personalechef vil klart vide det.

Men der kan også være situationer, som for eksempel den, du nævner, hvor personalechefen kan rådgive dig om, hvad du selv kan gøre.

Men hun vil sidde tilbage med en viden, som involverer din chef, og hvis der dukker andre informationer op, som ligner dine, eller hvis hun føler, at det er påkrævende, så tager hun måske en samtale med chefen.

I den sammenhæng kan det jo være, at dit navn dukker op.

Herudover har personalechefen selvfølgelig sin egen chef, som hun i en del tilfælde vil føle må informeres om de sager, som passerer forbi hendes kontor. Og dermed er sagen ført videre.

Personalechefen bliver sat på en del prøver af denne karakter, hvor man skal balancere forskellige behov. Inden du tager kontakt med personalechefen bør du overveje, om det er en sag, som hun overhovedet kan hjælpe dig med.

Derfor bør du som alternativ til hjælp fra personalechefen tænke over, hvilke andre muligheder du har.

Hvad kan du gøre i første omgang uden at involvere personalechefen?

For eksempel kan du hente råd helt uden for din arbejdsplads hos en støttegruppe eller gode venner. Eller du kan alene gennemanalysere situationen og planlægge, hvad du selv kan gøre i det konkrete tilfælde, for eksempel, hvordan du direkte kan kontakte din chef og forelægge sagen.

Du kan nok aldrig regne med fuld konfidentialitet hos en personalechef.

Har dit firma derimod har en konsulent, der alene har som opgave, at hjælpe medarbejderne, så kan han/hun naturligvis benyttes. Men dette alternativ ses sjældent.

Endelig kan en fagforening naturligvis benyttes, hvis du er medlem af en sådan.

Med venlig hilsen

Claus Hellmann Hansen