Kan landbrugsmatadorer skabe ny bankkrise?

Boblen i landbruget står ikke meget tilbage for den, vi så i ejendomsbranchen før krisen. For lånefinansieret forbrug til overdreven luksus hos lokale landbrugsmatadorer gjorde sig også gældende på landet.

Foto: Torkil Adsersen

Vi får nu endelig syn for sagen, for de største banker har nu besluttet sig for at erklære flere af de større landbrugskunder konkurs, hvad der ofte er kulminationen på en lang og barsk dødskamp, hvor banken i håb om bedre tider lånte flere penge til landmanden.

Når en landmand går konkurs, bliver det også klart, hvor bundløs en gæld der findes derude. Berlingske Business har i denne uge sat fokus på flere af de konkrete sager, der viser, at bankdirektørerne nok ikke skal regne med at få så meget igen fra de 100 mia. kr., som er lånt ud til det kriseramte erhverv alene i banklån.

I dagens avis fremlægger vi for eksempel, at Jyske Bank ser ud til at tabe omkring 45 mio. kr. på bare én jysk konkursramt landbrugsejendom. Desto flere landbrug, der kommer på markedet, desto mere falder priserne - og så risikerer vi endda, at tabene begynder at arbejde sig ind i realkreditselskaberne. Det er et grimt scenario. Er tab som Jyske Banks almindelige, kan 2015 blive et meget alvorligt år for landets banker.

For 100 mia. kr. i bankgæld til landbruget er meget - også for en velkonsolideret dansk banksektor. Alene Nordea har realkreditgæld for svimlende 43 mia. kr. og 14 mia. kr. i bankgæld til dansk landbrug. Også her har Berlingske Business dokumenteret, at man slås med enorme udfordringer med gæld til skrantende kæmpefarme.

Derefter kommer Danske Bank med 14 mia. kr. i gæld til landbruget, efterfulgt af Jyske Banks med 8,5 mia. kr. Også Sydbank-direktør Karen Frøsig tog ved aflæggelsen af årsregnskabet onsdag forbehold for den usikre situation i landbruget, efter at have taget ekstra nedskrivninger for 125 mio. kr. Sydbank har samlet set landbrugsudlån for 6 mia. kr.

Ud over de aktuelle prisfald på landmændenes afregningspriser udgør også stalde og driftsejendomme et problem for bankerne. For tidligere byggede landmænd store Rolls-Royce-landbrug med bygninger og dyre staldanlæg i mursten. Nu bygger man simple staldanlæg i lette og billigere materialer - også det lægger pres på de panter, som banker og realkredit troede, man havde i selve gårdbygningerne. Det har Finanstilsynet gjort bankerne klart opmærksomme på.

Men en ny gyser kan være på vej. For det er også Finanstilsynet, der fastsætter den pris, som bankerne kan belåne landbrugsjord til uden at nedskrive. Fra flere korridorer lyder det nu, at disse jordpriser også kan komme under pres. Det vil betyde nye nedskrivninger i bankerne - måske af et omfang, der kan blive livstruende. Se bare Vestjysk Bank, der dårligt nok har penge til dagen og vejen. Her kan nye store nedskrivninger på bankens landbrugsudlån for 4 mia. kr. blive livstruende - og så er en ny bankkrise en realitet.