Kan jeg miste kompensationen for min konkurrenceklausul?

Kære virksomhedsråd, Jeg er en sælger, som i min ansættelseskontrakt er pålagt en konkurrenceklausul. Jeg har for kort tid siden opsagt min stilling og fået job i en helt anden branche. Som jeg forstår det, så er min konkurrenceklausul gældende, og jeg må derfor ikke udføre konkurrerende virksomhed. Dette har jeg heller ikke tænkt mig, men jeg har hele tiden forventet, at jeg ville modtage en kompensation for min konkurrenceklausul i den periode den er gældende. Nu har min tidligere arbejdgiver sagt at man vil opsige klausulen. Kan man virkelig det? Jeg har jo forventet og planlagt at få kompensationen for min konkurrenceklausul. <i>Med venlig hilsen,</i> Sælgeren.

Kære Sælger

Tak for dit spørgsmål. Mange sælgere bliver pålagt konkurrenceklausuler for at forhindre dem i at gå over til en konkurrent og dermed skade virksomheden. Konkurrenceklausulen bliver ved samme lejlighed en binding for medarbejderen, og det har man fra lovgivers side ønsket, at medarbejderen skal kompenseres for. I Funktionærloven er det fastsat, at medarbejderen skal kompenseres med mindst 50 procent af lønnen pr. måned, og for de første tre måneder får medarbejderen udbetalt kompensationen som et engangsbeløb.

Er man i den situation, at medarbejderen skifter til en ny branche og dermed ikke konkurrerer med virksomheden, så er der heller ikke nogen grund til at binde medarbejderen til en konkurrenceklausul. Derfor er der mulighed for, at virksomheden at konkurrenceklausulen opsiges.

Hvis virksomheden ønsker at opsige konkurrenceklausulen, så skal dette ske med én måneds varsel til udgangen af en måned. Du har dog uanset opsigelsen af klausulen krav på at få engangsbeløbet udbetalt.

Med venlig hilsen,

Peter Herskind

Advokat