Kan Huno afværge en revolution i TryghedsGruppen?

Hvorfor er TryghedsGruppens formand,Jørgen Huno Rasmussen nu klar til at sende penge tilbage til medlemmerne, når han længe har afvist at røre TryghedsGruppens formue?

Jørgen Huno Rasmussen, formand for Tryg og Tryghedsfonden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onde tunger vil sige, at det er valgflæsk, da han er bange for ikke at blive genvalgt til repræsentantskabet ved valget i januar 2015 og dermed miste formandsposten i både TryghedsGruppen og Tryg, som samlet indbringer ham 1,41 mio. kr. årligt.

En helt naturlig forklaring er, at der simpelthen ikke er gode argumenter for at lade være. Samtidig er formanden under stigende pres fra modstandere, der netop ønsker, at forsikringstagerne får større gavn af formuen.

Udadtil har Jørgen Huno Rasmussen forsvaret sig med en masse argumenter, hvor hele sandheden dog sjældent kommer frem: Værdistigningen i Tryg og dermed TryghedsGruppen er sket på grund af effektivisering og ikke prisstigninger hos kunderne, siger Jørgen Huno Rasmussen, da der ingen generelle prisstigninger har været i 2013. Nej, men det var der i 2011 og 2012.

Ud af formuen på 33 mia. kr. står de 11 mia. kr. i likvide midler som et vigtigt kapitalberedskab bl.a. til dårlige tider i Tryg, siger Jørgen Huno Rasmussen. Jo, men Tryg har selv en meget stor buffer på 3,2 mia. kr. og har desuden genforsikret sig mod eventuelle store skader.

En udlodning af formuen kan gøre en ende på TrygFondens donationer til almennyttige formål. Donationer, som der er stor opbakning til, siger Jørgen Huno Rasmussen. Tja, det er jo også svært at være modstander af donationer til livreddende formål som hjertestartere og livreddere ved kysterne, men det skulle nok være muligt både at uddele penge via TrygFonden og samtidig udbetale penge tilbage til medlemmerne.

Kig blot til Norge. Her er lighederne mellem TryghedsGruppen og Gjensidigestiftelsen udtalt. Gjensidigestiftelsen har som pendant til TryghedsGruppen tidligere været eneejer af forsikringsselskabet Gjensidige (pendant til Tryg). I 2010 blev Gjensidige børsnoteret og 37,8 pct. af aktierne solgt, mens Gjensidigestiftelsen beholdte 62,2 pct. I 2005 blev Tryg børsnoteret og 40 pct. af aktierne solgt, mens TryghedsGruppen beholdt 60 pct.

Gjensidigestiftelsen har som erklæret formål at forvalte det langsigtede ejerskab af sit forsikringsselskab, at investere pengene fra salget af forsikringsaktier og at fremme tryghed og sundhed i samfundet gennem donationer. Nøjagtig ligesom TryghedsGruppen.

Forskellen er, at Gjensidigestifelsen samtidig videreformidler aktieudbyttet fra Gjensidige til Gjensidiges skadeforsikringskunder. I 2012 var det ca. to mia. norske kroner (1,83 mia. danske kroner), hvilket svarede til, at forsikringskunderne fik 15 pct. af deres forsikringspræmie tilbage.

Det er altså svært at få øje på argumenterne for, at dette ikke også kan lade sig gøre i TryghedsGruppen.