Kan havvindmøller og edderfugle leve sammen i fredet fugleområde? – Dansk virksomhed giver det et skud

European Energys plan om at opføre Danmarks første støttefrie havvindmøllepark led et knæk, da regeringen udpegede Smålandsfarvandet til fuglebeskyttelsesområde. Men selskabet giver ikke op og forsøger nu at få lov at bygge projektet alligevel.

Topchef og medejer af European Energy Knud Erik Andersen er frustreret over, at havvindmølleparken Omø Syd efter ti års planlægning risikerer at måtte droppes. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark skal bruge grøn strøm for at nå vores 2030-mål. Masser af grøn strøm.

Ikke desto mindre hænger et stort og konkret projekt, der kan levere netop dette, i en særdeles tynd tråd, efter at regeringen har udpeget Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland til fuglebeskyttelsesområde – også kaldet Natura 2000-område.

Det drejer sig om den danske energiudvikler European Energys havvindmøllepark ved navn Omø Syd, der efter planen skal opføres i netop Smålandsfarvandet. Med en kapacitet på 320 megawatt (MW) skulle den oprindeligt fra 2024 kunne have leveret grøn strøm til omtrent 350.000 danske husstande.

Men parken er det seneste år endt som et lysende eksempel på, hvordan store grønne projekter til gavn for klimaet kan kollidere med den vigtige beskyttelse af natur- og dyreinteresser. I tilfældet med det nye fuglebeskyttelsesområde, har man udpeget det for at beskytte bestanden af særligt edderfugle og gråstrubede lappedykkere.

En Edderfugl tæt på Omø i Storebælt. Edderfuglen er den største af de danske dykænder og kan veje næsten tre kilo med et vingefang på godt en meter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Breiting/Biofoto/Ritzau Scanpix.

Udpegningen betyder som udgangspunkt nej til at bygge havvindmøller i området.

Sagen har medført langvarige og ophedede diskussioner, ligesom den har været genstand for flere samråd i Folketinget. Her har partier fra begge fløje uden om regeringen opfordret til, at der må kunne findes en løsning, hvor både fugle og havvindmøller kan tilgodeses.

Den eneste tilbageværende mulighed lader til at være, hvis Omø Syd kan komme ind under en helt særlig undtagelsesbestemmelse om bydende nødvendige samfundsinteresser.

Europa skal ud af Putins kløer

Efter at have været i tænkeboks en måneds tid efter at udpegningen blev officiel, har European Energy nu besluttet sig for ikke at give op uden videre, men forsøge at komme ind under den særlige undtagelsesbestemmelse. Ved blandt andet at bevise, at havvindmølleparken godt kan eksistere side om side med fuglene i fred og fordragelighed.

»Vores projekt har allerede en godkendt VVM-redegørelsen, som underbygger, at sameksistens er mulig mellem vores vindmøllepark og fuglelivet i området. Nu genåbner vi og udbygger vi den så under de betingelser, at vi nu ligger inde i et Natura 2000 område. Det er i sig selv meget specielt og gør, at vi skal skærpe tingene yderligere,« siger administrerende direktør i European Energy Knud Erik Andersen.

Hos vores naboer i Sverige lykkedes det i april 2021 for energiselskabet Vattenfall at komme igennem med en ansøgning om at bygge den svenske version af havvindmølleparken Kriegers Flak, selvom den overlapper et Natura 2000-område.

Knud Erik Andersen peger på, at behovet for grøn strøm i Danmark er stigende, og at både familier og virksomheder i øjeblikket kæmper med de energiregninger, som kommer ind ad døren.

»Europa har en alt, alt for lille egenproduktion af grøn strøm i forhold til det stigende behov. Vi skal have skruet op for den grønne strømproduktion og få gjort os uafhængige af fremmede magter. Vi vil ikke være afhængige af Putins Rusland og Mellemøsten, men lave vores grønne energi selv her i Europa og styre vores egen energiproduktion. Det, synes vi i hvert fald, er det rigtige,« siger Knud Erik Andersen.

Den oprindelige tidsplan om, at Omø Syd kunne stå klar i 2024 er dog under alle omstændigheder skredet. I stedet kan havvindmølleparken stå færdig i 2025-2026.

»Det hele bliver skubbet nogle år, men det er stadig et projekt med en kort tidslinje, som er stort nok til at bidrage væsentligt til den grønne omstilling. Derfor giver vi det et skud mere,« siger Knud Erik Andersen.

Oplagt at lave undtagelse

Formanden for Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg, Rasmus Helveg Petersen (R), der samtidig er energi- og klimaordfører for Radikale Venstre, kaldte det i november »en meget ulykkelig sag« for udbygningen af grøn energi i Danmark, da Smålandsfarvandet blev udpeget til fuglebeskyttelsesområde.

»Jeg synes, vi skal have opført Omø Syd, for vi har simpelthen brug for den grønne strøm. Og jeg synes i øvrigt, det virker til, at man faktisk vil kunne lave projektet på en måde, som samlet set ikke skader fuglene,« sagde Rasmus Helveg Petersen i den forbindelse.

Han mener samtidig, at det lader til at være en oplagt mulighed at få lagt havvindmølleparken ind under den særlige undtagelse om bydende nødvendige samfundsinteresser.