Kampfly giver få penge til Danmark

Danmark har fået beskedne 790 millioner ud af milliardinvesteringer i amerikansk flyprojekt, der skulle give ordrer på 25 milliarder kroner.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De sidste 15 år har Danmark brugt 1,2 milliarder af skatteydernes kroner på udviklingen af det amerikanske Joint Strike Fighter-kampfly. Men på trods af massive investeringer har gevinsterne i form af ordrer til dansk industri været yderst begrænsede, skriver Politiken.

- Vi har fået skrabet et par småordrer til os, men det er peanuts, siger administrerende direktør i forsvarsvirksomheden Danish Aerotech, Jan Jørgensen, til Politiken.

Hans kollega, administrerende direktør Michael Holm i Systematic, er også skuffet.

- Hele ideen var, at dansk industri skulle være med i udviklingen af flyet, men det har vist sig sværere end antaget, siger han til Politiken.

Udover de 1,2 milliarder, som forsvaret oplyser, at Danmark har brugt på kampflyprojektet, har der årligt været en millionudgift til udstationering af et dansk F-16-fly i USA i forbindelse med projektet.

Ifølge de seneste tal fra Erhvervsstyrelsen har Danmark indtil videre tjent 790 millioner kroner - og det er langt fra de 25 milliarder kroner, som så sent som i 2009 blev som ordrepotentiale til dansk industri.

Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, kaldet udgiftsbeløbet »helt vildt« og siger til sammenligning, at man kunne have løst dagpengeproblemerne for samme pengemængde.

Men forsvarsminister Nick Hækkerup (S) holder fortsat fast i, at Danmark skal fortsætte investeringerne trods dårligt udbytte.

- Der er et ganske stort kontraktpotentiale til dansk industri. Der er mere i pipelinen, siger han til Politiken.