Kampen ud af Stein Baggers skygge

Fire år har det taget for verdens største konkurrence for iværksættere og vækstvirksomheder at slippe fri af den skygge, som Stein Bagger kastede over konkurrencen i 2008. Entrepreneur Of The Year skydes i gang i dag.

Stein Bagger har siden 2008 kastet lange skygger over konkurrencen Entrepreneur Of The Year. (arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I aften samles de mest vækstskabende og innovative virksomheder i Syd- og Sønderjylland til regionskåringen af Entrepreneur Of The Year i Fredericia. Her går startskuddet til godt tre ugers kamp regionerne imellem om at blive den danske repræsentant ved verdens største konkurrence for vækstvirksomheder, der afholdes i Monaco til næste år. Siden 2001 har Danmark sendt den ene vækstvinder efter den anden til det lille kongedømme ved Middelhavet for at tage kampen op med internationale supervirksomheder som Benetton, LinkedIn og Cirque du Soleil. Altså lige bortset fra 2008, hvor Stein Bagger og IT Factory midlertidigt slukkede det danske lys i Entrepreneur Of The Year.

»Det var virkelig forfærdeligt; ikke kun for os, men også for alle de andre super dygtige entreprenører, der pludselig – og helt uretmæssigt – blev skåret over en kam med sådan en fusentast,« fortæller Carsten Collin, direktør i det verdensomspændende revisions- og rådgivningsfirma Ernst & Young, der står bag World Entrepreneur Of The Year.

I hælene på oprigtige vækstvindere som Jysk og Pandora modtog en storsmilende økonomidirektør i IT Factory prisen under sædvanlig pomp og pragt i Bella Center torsdag den 27. november 2008 – alt imens direktør Stein Bagger selv sad på sit hotelværelse i Dubai og overvejede sine flugtmuligheder fra det ramlende korthus. Søndag aften blev et samlet dansk erhvervsliv så lammet af meldingen om leasingkarruseller og systematisk snyd for millioner. Og en årelang skygge kastedes over den konkurrence, der ellers har til formål at hylde vindere – og ikke snydere.

Ingen undskyldning

Mandag og tirsdag efter konkurrencen stillede Ernst & Young sig velvilligt på mål for skud fra det hav af journalister, der ville have svar på, hvordan et anerkendt revisionsfirma kunne overse en så massiv grad af svindel og udråbe ophavsmanden som forbillede for andre. Konkurrencens bagmænd prøvede at gå i offensiven.

»Vi startede med at køre ud mandag formiddag til IT Factory og hente prisen og officielt tage den fra Stein Bagger. Det var ret god timing, for få timer senere lagde kurator bånd på alle aktiviteter,« siger Carsten Collin og fortsætter:

»Og så var vi ellers på tv, radio og i aviser for at fortælle om vores grundlag for bedømmelsen. Vi var blevet ført bag lyset ligesom alle de andre. Og der var ingen undskyldning – vi havde udråbt en fupmager til vinder.«

Tirsdag aften erklærede Ernst & Young radiotavshed i Stein Bagger-sagen over for pressen. Nu måtte andre stille lægge ryg til den altoverskyggende kritiske mediedækning. Prisen som Entrepreneur Of The Year 2008 blev ikke givet videre til en værdig modtager, men blev sat på hylden. Og det uofficielle verdensmesterskab blev efterfølgende afviklet uden dansk deltagelse.

Alle blev snydt

Stein Bagger-stormen fortsatte hele december måned med forundrede spørgsmål til IT Factorys revisor KPMG, kapitalpartnerne i Danske Bank , kunder, medarbejdere og alle de andre, der ikke havde evnet at gennemskue et af danmarkshistoriens allerstørste svindelnumre.

»Jeg syntes faktisk også, at de ville være værdige vindere,« fortæller Grimur Lund, der i 2008 vandt Entrepreneur Of The Year i region Nordjylland som direktør for ingeniør- og it-virksomheden Logimatic og dermed var på scenen i Bella Center, da IT Factorys økonomidirektør, Jeanette Lorenzen, modtog prisen som landsvinder.

»Jeg havde jo googlet konkurrenterne og tjekket deres regnskabstal ud, inden jeg tog af sted. Og jeg syntes, vi lå ret godt i feltet. Men jeg var heller ikke i tvivl om, at det var IT Factory, der ville vinde. Der var ingen af os andre, der overhovedet var i nærheden af de tal, de kunne præstere. De var bare suveræne,« husker Grimur Lund, der efter at have afhændet 50 procent af Logimatic i dag sidder som bestyrelsesformand i virksomheden.

Nyheden om kollapset modtog han på et hotelværelse i Kina tre dage efter, IT Factory ganske ufortjent havde snuppet sejren for næsen af Logimatic og fire andre regionsvindere.

»Jeg blev virkelig træt og ked af det. Vi havde jo vundet i regionen, fejret det med medarbejderne og fået en masse omtale. Vi havde prisen stående fremme i vores reception – det har vi i øvrigt endnu – og så sker der sådan noget. Jeg tænkte, at nu var det her koncept nok ovre, men det var det så ikke alligevel,« fortæller Grimur Lund.

Invitation i papirkurven

Entrepreneur Of The Year afholdes af Ernst & Young i mere end 50 lande verden over. Så revisorerne i den gamle DR-bygning i Søborg måtte slikke Stein Bagger-sårene og komme op på hesten seks måneder senere. Skandalen havde lagt et tæppe af mistillid og frustrationer hen over hele konkurrencen og de vækstskabende og innovative virksomheder, der hvert år bliver inviteret med til at deltage.

Logimatic bar ikke nag, men var med igen året efter – hvor virksomheden endnu en gang vandt i Nordjylland. Men det var der andre, der ikke var.

»Jeg smed invitationen i papirkurven, for jeg ville ikke have noget med det at gøre. Jeg ville ikke i de samme spalter som IT Factory, så vi undlod at stille op. Det var først i 2011, at min økonomichef fik mig overbevist om, at det måske var en meget god idé, at vi var med,« fortæller Henrik Sørensen, adm. direktør i pumpevirksomheden Desmi, der vandt Entrepreneur Of The Year sidste år, da de endelig besluttede sig for at være med.

I år er han derfor en del af dommerkomiteen, der skal udvælge dette års vindere, og derfor også helt tæt på den bedømmelsesproces, der ligger til grund for kåringen.

»Vi kigger på regnskabstallene, på udviklingen og interviewer menneskene bag virksomheden. Vi er ikke nede at kigge i bilag, som en revisor er det. Og der er vel ikke så meget at sige til, at en mand, der kan snyde sin bank, sin revisor og endda sine medarbejdere, også kan snyde en jury,« siger Henrik Sørensen.

Venskabelige drillerier

Entrepreneur Of The Year og de vindende virksomheder hører stadig for »den gang i 2008, hvor man gav prisen til IT Factory«. Men forargelsen er med tiden blevet til venskabelige drillerier – godt hjulpet på vej af en god portion selvironi fra arrangørerne ved landskåringen i 2009.

»Første gang jeg pralede med prisen, blev jeg mødt med en kommentar om, at det da vist også var den, Stein Bagger havde vundet. Men det var med et glimt i øjet og et smil på læben. Der har altid været den stemning, når jeg har oplevet sagen kommenteret,« fortæller Henrik Sørensen.

Hos Ernst & Young titter skelettet også frem fra skabet i ny og næ, når nogen spørger ind til det. Og det gør journalisterne stadig.

»Vi har i mange år sat fokus på de allerbedste og mest innovative virksomheder i det her land. Dem som skaber væksten og arbejdspladserne. Det er en meget vigtig dagsorden. Og så er det sådan en fupmager, der giver os fri adgang til taletid i medierne selv fire år senere. Det er da lidt bemærkelsesværdigt,« siger Carsten Collin.

I medgang og modgang

I følge Carsten Collin er dette år det første siden 2008, hvor Ernst & Youngs udsendte er gået fri for Stein Bagger-kommentarer. I hvert fald de negativt ladede af slagsen. Og med mere end 800 deltagende vækstvirksomheder er Entrepreneur Of The Year måske endelig klar til at kaste skyggen fra 2008 af sig.

»I aften bliver det så afgjort, hvilken virksomhed i Syd- og Sønderjylland, der skal videre til landskåringen i Bella Center den 22. november. Fem virksomheder er nået hele vejen til regionsfinalen – en vej, der bestemt ikke er blevet mindre overvåget siden 2008.

»Vi skal glemme Stein Bagger. Han er et sølle menneske. Men vi skal lære af begivenheden. Og læringen må være, at der ikke findes en mirakelløsning på succes i virksomheder. Og selvom det ser sådan ud, kan vand faktisk ikke løbe opad,« siger Grimur Lund.