Kampen skudt i gang om verdens største havmøllepark

Med offentliggørelsen af udbudsdetaljerne for opførelsen af verdens største havmøllepark ud for Anholt har klimaministeriet lagt op til et benhårdt udskilningsløb mellem Vestas og Siemens Windpower.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

400 MW eller hvad der svarer til cirka 400.000 husstandes årlige elforbrug. Så stort er det udbud, som Klima- og energiministeriet i dag sender i udbud. Et udbud der omfatter opførelsen af verdens største havvindmøllepark i havet mellem Djursland og Anholdt.

Det er Energistyrelsen, der står for udbuddet, og her opfordrer man alle relevante virksomheder til at byde. Dermed har energiselskaber som DONG og Vattenfall fået en åben invitation til at byde, men det er også sandsynligt, at udenlandske energiselskaber vil byde - enten selvstændigt eller som del af et konsortium i samarbejde med aktører på det danske energimarked. Det vurderer Birger T. Madsen, direktør for det danske konsuletfirma BTM Consult, der er eksperter på vindenergiområdet:

»En så stor ordre som den her vil vække enorm opsigt - både fordi det bliver verdens hidtil største havvindmøllepark, og dermed er forbundet med stor prestige, men også fordi den omfatter enorme beløb. Min vurdering er, at vi taler om en samlet investering på ikke under seks milliarder kroner, hvoraf halvdelen går til selve møllerne. Så det er altså en stor dreng det her,« siger Birger T. Madsen.

Kun Vestas og Siemens
Havvindmølleparken skal være tilsluttet det danske el-net senest i 2012, og dermed vil den skabe stor travlhed hos de vindmøllefabrikanter, der bliver valgt til at skulle levere møllerne.

»Som jeg ser det, er der kun to reelle kandidater til opgaven, og det er Vestas og Siemens Windpower. De er de eneste selskaber, der hidtil har erfaringer med opgaver, der bare tilnærmelsesvist nærmer sig det her i omfang,« siger Birger T. Madsen.

Vestas her tidligere haft dårlig erfaringer med vedligeholdelsen og driften af deres havvindmøller, men det vurderer Birger T. Madsen dog ikke vil få negative konsekvenser i udbuddet:

»Jeg går ud fra, at Vestas har lært af deres tidligere erfaringer og derfor står lige så stærkt som Siemens Windpower,« siger Birger T. Madsen.

Fordobler kapaciteten
Danmark har otte idriftsatte havvindmølleparker med en samlet kapacitet på 424 MW. Med den nye havmøllepark bliver kapaciteten i Danmark altså noget nær fordoblet:

»Det er et stort skridt mod realiseringen af regeringens vision for Danmark om at blive uafhængig af fossile brændstoffer, og det er samtidig en vigtig foranstaltning på vejen til at nå vores ambitiøse mål for vedvarende energi og CO2-reduktioner,«siger Klima- og Energiminister Connie Hedegaard (K).

Havvindmølleparken er en del af den energipolitiske aftale fra februar 2008 mellem den danske regering og alle partier i Folketinget, bortset fra Enhedslisten.