Kampen om et af internettets koryfæer

Kampen om ejerskabet til søgemaskinen Yahoo har indtil videre ikke fundet sin vinder, selv om det i disse dage er ved at være et halvt år siden, at Microsoft for første gang forsøgte at få fingre i søgemaskinen. Kampen kan dog være slut allerede om en uge.

Finansmanden og investoren Carl Icahn har sat sig på yderligere næsten halvtreds millioner aktieoptioner i Yahoo. Men det er uklart om Carl Icahn har lavet en decideret alliance med Microsoft, så soft- waregiganten kan få fingrene i Yahoo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Rick Wilking/ Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens den sløve feriestemning er ved at lægge sig over det meste af den vestlige verden, er der fortsat intens kamp om et af internettets absolutte koryfæer - søgemaskinen Yahoo. I disse dage er det et halvt år siden, at softwaregiganten Microsoft for første gang forsøgte at få fingre i søgemaskinen - en kamp, der indtil videre har udviklet sig til en episk IT-sæbeopera uden sidestykke, og som stadig ikke har fundet sin vinder.

I den forløbne uge sagde Yahoo igen nej til endnu en tilnærmelse fra Microsoft og benyttede samtidig lejligheden til at lange ud efter investoren Carl Icahn. Dermed blev endnu et kapitel føjet til den langtrukne sag om Microsofts skiftevist flirtende og insisterende forsøg på at komme i bukserne på søgemaskinen og dens enorme annonceindtægter. Indtægter, som Microsoft tidligere har indrømmet er den primære grund til at Yahoo er interessant for softwaregiganten.

Interesseret i annoncer
»Microsofts strategi, når det vedrører internettet, vil først og fremmest være investeringer i annonce- og reklamebranchen«, sagde en af Microsofts topschefer, Ray Ozzie til Computerworld News Service tilbage i marts. Microsofts stifter, Bill Gates, har også været meget klar omkring Microsofts ambitioner om at blive større inden for søgeområdet og dertilhørende annoncer. Han har overfor nyhedsbureauet Reuters erklæret, at Google endnu er den eneste, der har formået at skabe den tilstrækkelige kritiske masse inden for søgninger - og samtidig også, at Microsoft vil forsøge at udfordre Google på tronen, uanset om det lykkes at opkøbe Yahoo eller ej.

»Men vi kan se, at vi ville nå hurtigere til målet, hvis det gode arbejde, Yahoo har lavet og de gode folk der, var en del af vores fælles indsats,« har Bill Gates sagt til Reuters.

Netop markedet for internetannoncer har vist sig at være en guldkalv for rivalen Google, der ligesom Yahoo aggressivt udbygger deres tjenester på nettet, for at få en stadigt større bid af kagen. Alene i Danmark sidder Google eksempelvis på en femtedel af det samlede danske onlineannoncemarked og hele 90 procent af markedet for søgeordsannoncer, viste en opgørelse, som IT-avisen ComON for nyligt foretog. Således hentede Google i 2007 548 millioner kroner hjem fra danske annoncører. Selv om Yahoo herhjemme er blot en mindre spiller, er selskabet en gigant både i USA og globalt og er reelt en af de få egentlige konkurrenter til Googles dominans på nettet - blandt andet fordi Yahoo-stifterne Jerry Yang og David Filo var blandt de tidligere pionerer, mens nettet var helt purungt i 1994. Microsoft er i netannoncesammenhæng kun en ganske lille spiller og virksomhedens søgemaskine, Live Search, har aldrig fået sit store folkelige gennembrud.

Samtidig har Microsoft en erklæret strategi om at bygge software, der netop udnytter nettets muligheder til eksempelvis deling af dokumenter og meget andet, og til alle disse formål er Yahoos velvoksne database af brugere og solide brand guld værd for Seattle-virksomheden.

Yahoo-aktien
Men selv om Yahoo har fordel af at sin årelange eksistens på nettet, er aktien er i dag kun en brøkdel værd i forhold til tiden under dotcom-boblen, hvor den toppede med 118,75 dollars i 2000.

Det er dog længe siden nu - og selv om Yahoo mener at være mere værd, end de 224 milliarder kroner Microsoft tilbød i begyndelsen af året, bevæger hele værdisættelsen af Yahoo sig under 40 dollars per aktie - eller cirka en tredjedel af selskabets værdi for otte år siden. Og det er også værdisættelsen af Yahoo, der er hovedproblemet i hele den seks måneder lange føljeton, som efterhånden er blevet nærmest umuligt at få overblik over. Særligt efter at den ultrahårde finansmand Carl Icahn pludselig meldte sig under Microsofts faner i skyttegravskrigen mellem de to selskaber. Icahn er kendt som en meget kortsigtet investor, der udelukkende fokuserer på hurtige gevinster, og han samlede i al hemmelighed 50 millioner Yahoo-aktier op i den turbulente periode i slutningen af april, hvor Yahoo-aktien styrtdykkede efter afvisningen af Microsofts tilbud. Icahns erklærede agenda var at skabe yderligere røre i andedammen og skaffe sig en plads i Yahoos bestyrelse, så han kunne tvinge Yahoo til at acceptere et salg til Microsoft indefra.

Store dele af kampen er foregået i fuld offentligthed via åbne breve, som blandt andre magasinet Business Week har lagt ud på nettet, og hvad der gør sagen endnu mere speget er, at Yahoo-stifterne Jerry Yang og David Filo aldrig har afvist muligheden for en fusion med Microsoft. Sagen handler alene om hvilken pris, aktierne skal koste, selv om de under det meste af forløbet er blevet handlet på børserne til kurser, der ligger pænt under, hvad Microsoft har tilbudt. Og selv om Yahoo måske virker som en noget modvillig dansepartner, er den største modvilje mod fusionen kommet fra netop Google, hvor topchef Eric Schmidt i interviews med blandt andre Financial Times har udtrykt bekymring over konsekvenserne af, hvis Microsoft får skovlen under Yahoo. Microsoft har nemlig løbende måttet sluge en række sager om misbrug af monopol, fordi selskabet i en række tilfælde har udnyttet sin overvældende dominans med styresystemet Windows til at skabe unfair konkurrencevilkår på andre områder. Googles bekymring om monopolisering af søge- og annonceområdet strakte sig dog ikke længere, end at Google allerede i juni kunne annoncere et samarbejde om netop søgeresultater. Et samarbejde, der få uger efter, fik de amerikanske konkurrencemyndigheder til at annoncere en undersøgelse af aftalen.

Alliance?
Imens er Icahn og hans støtter fortsat med at købe aktier op, og flere udenlandske medier, blandt andre BBC, har kunnet afsløre, at den Microsoft-venlige del af aktionærkredsen vokser sig stadigt stærkere, og at finansmanden Icahn alene har sat sig på yderligere næsten halvtreds millioner aktieoptioner i Yahoo. Det er uklart om Carl Icahn har lavet en decideret alliance med Microsoft. Ifølge Computerworld News Service, har Icahn og Steve Balmer dog været i dialog om mulighederne efter generalforsamlingen i Yahoo, som er 1. august. Microsoft bekræftede i samme ombæring, at selskabet er interesseret i at forhandle om et køb med en eventuel ny bestyrelse - der måske kommer til at bestå af blandt andet Icahn og hans støtter.

Anklage om kupforsøg
I torsdags reagerede Yahoo så med at lægge et brev til aktionærerne på deres website, hvor de anklagede Carl Icahn for at være i gang med et kupforsøg, der ikke tjener andre interesser end Icahn og Microsofts egne. Ifølge Reuters erklærer Yahoos Jerry Yang sig nu klar til at sælge Yahoo helt eller delvist for 33 dollars per aktie. En pris Microsoft tidligere har ment var fair, men som kan være for høj i forhold til de vækstudsigter, markedet generelt står overfor. Samtidig lagde markedets anfører, Google, nemlig sine kvartalstal fra andet kvartal frem, der viste, at Googles vækst i annonceomsætningen fortsat er høj, men dog også mærket af den anspændte situation i den amerikanske økonomi. Google omsatte i kvartalet for 3,9 milliarder dollars, men ramte alligevel under forventningerne til virksomheden.