Kampen om danskernes pensionsmilliarder

Der var engang, hvor alle mindre danske byer havde deres egen brugs og deres eget mejeri. Der var også engang, hvor alle faggrupper havde deres egen pensionskasse. Sådan er det ikke længere.

Frederik M. Juel Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Mejerierne er smeltet sammen til en stor mastodont i form af Arla samt nogle mindre mejerier.

Helt så stor en magtkoncentration kommer nok ikke i den danske pensionsverden, men kampen om danskernes pensionsmilliarder er gået ind i en ny fase, og de vil få antallet af pensionsudbydere til at rasle endnu længere ned.

For ti år siden var der lidt over 40 aktører på det danske pensionsmarked. Afhængigt af hvordan man tæller, er det antal nu nede på omkring 20. Og med en ny bølge af fusioner og sammensmeltninger kommer vi måske ned omkring ti. Presset skyldes nye krav fra lovgivere, dyrere investeringer i en tid med rekordlav rente og dernæst større krav fra kunderne. De vil have mere service fra deres pensionsselskab eller pensionskasse. IT-løsninger og selvbetjening skal højt på dagsordenen.

Hvis de krav er udtryk for, at danskerne er begyndt at interessere sig mere for deres pension er det naturligt nok glædeligt. Kilder i branchen siger, at pensionskasserne skal helt op at have omkring 100 milliarder kroner under forvaltning for at kunne stå på egne ben. Hvis det er tilfældet, vil der ske en betydelig oprydning.

Men selv blandt de store pensionskasser, som ligger med de 100 milliarder kroner eller mere under forvaltning, kan man spørge, om der ikke er nogen af dem, som med fordel kunne gå sammen. Hvorfor skal der være noget, som både hedder Industriens Pension og PensionDanmark. De to pensions­udbydere har mange af de samme faggrupper som medlemmer. Den store forskel ligger i, at det er forskellige arbejdsgivere, som er med hos henholdsvis Industriens Pension og PensionDanmark.

Den anden væsentlige vinkel er i hvilket omfang, pensionskasserne bliver opslugt at nogle af de kommercielle spillere på markedet. På den front er det indtil videre AP Pension og PFA Pension, der har været meget aktive. Nu har Sampension også meldt sig i konkurrencen, og det er svært at sige hvem af dem, der får opslugt flest af de mindre spillere.

Blot må man håbe, at de beslutninger, som pensionskasserne træffer, er de bedst mulige for medlemmerne. Forhåbentlig er det ikke personspørgsmål som mistede direktør­poster og bestyrelsesposter ved fusioner, der kommer til at stå i vejen for de bedste løsninger for de danske pensionsopsparere.