Kampen om dansk realkredit

Netop nu er der heftig aktivitet i kulisserne i kampen for dansk realkredit og for at sikre, at danske boliglån ikke bliver unødvendigt dyrere på grund af nye krav fra den såkaldte Basel-komité. I Danmark er der en uhørt grad af enighed, mens det er mere uklart, hvem modstanderen i opgøret er.

Netop nu er der heftig aktivitet i kulisserne i kampen for dansk realkredit og for at sikre, at danske boliglån ikke bliver unødvendigt dyrere på grund af nye krav fra den såkaldte Basel-komité. I Danmark er der en uhørt grad af enighed, mens det er mere uklart, hvem modstanderen i opgøret er. / AFP / TT NEWS AGENCY / Thommy TENGBORG / Sweden OUT Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMMY TENGBORG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ingen grund til at lægge skjul på det. Det er kedeligt og yderst kompliceret stof. Men samtidig er det noget, som mange danske boligejere helt konkret har fået et forhold til de seneste par måneder gennem en rudekuvert derhjemme:

Vi taler naturligvis om de kommende skrappere regler fra den magtfulde Baselkomité, som Nykredit i februar brugte som argument i forbindelse med realkredit­kæmpens massive prisstigninger til tusindvis af boligejere.

Netop nu foregår der en heftig og historisk lobbyindsats fra dansk side for at påvirke de kommende krav i dansk retning. Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) siger, at kampen for dansk realkredit er blandt de vigtigste emner i hans tid som minister, mens sagen også står højt på dagsordenen hos europaparlamentarikere som Morten Messerschmidt (DF) og Jeppe Kofoed (S). Samtidig er de danske lobby­organisationer anført af Finansrådet og Realkreditforeningen i højeste alarmberedskab over de kommende regler.

»Er der noget, der kan samle nationen, så er det kampen for dansk realkredit. Derfor er det også glædeligt, at der i Danmark er bred enighed om at tale med én stemme. Det er ekstremt vigtigt for den finansielle sektor, at der er fælles fodslag,« siger Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen, som repræsenterer Realkredit Danmark, Nordea Kredit og LR Kredit.

Det handler om finanskrisen. Eller rettere: Det handler om at undgå en ny. Derfor er kravene til banker og realkreditselskaber blevet strammet ad flere omgange siden krisen i 2008.

I det politiske spil med meget store økonomiske interesser fra stormagter og kæmpe finansielle koncerner spiller den såkaldte Basel-komité en helt særlig rolle.

Organisationen har hjemme i den schweiziske by af samme navn og består af centralbankchefer fra en række udvalgte lande. Basel-komiteen er ikke en myndighed, men forslagene fra komitéen sætter standarden for finansielle virksomheder i hele verden.

Politikere og lobbyister rørende enige

Netop nu barsler Basel-komiteen med anbefalinger til nye krav, som går under navnet Basel IV. Kravene er endnu ikke endelige, men det er de forventede nye massive krav til kapital, som Nykredit har brugt som argument for en kommende børsnotering og de massive prisstigninger, som i februar skabte en regulær kundestorm mod landets største boligudlåner.

Fra dansk side er der en næsten uhørt enighed blandt politikere og lobbyister om, at kravene rammer den danske realkreditsektor unødigt hårdt og ikke tager hensyn til, at den danske model for boligudlån er præget af meget lave tab i modsætning til andre lande.

Over for det krav om særhensyn står Basel-komitéen og især USA, der presser på for standardiserede modeller og ens krav til finansielle koncerner. Og her er danske særhensyn ikke øverst på dagsordenen.

»Det er den vigtigste finansielle kamp i disse år, som har helt afgørende betydning for Danmark. Man burde indse, at dansk realkredit er et uhørt stabilt og billigt system. Det værste, der kan ske, er, at reguleringen vil gøre det for dyrt for almindelige danskere at finansiere deres bolig,« siger Morten Messerschmidt (DF).

Nykredit: Markant øget kapitalbehov

Nykredit har de seneste to måneder igen og igen gentaget, at de kommende kapitalkrav bliver markante, og at der derfor ikke var nogen vej uden om de massive prisstigninger. Onsdag offentliggjorde Basel-komitéen endnu en del af sit udspil til kapitalkrav.

»De sidste to uger har Basel-komitéen alene offentliggjort udspil til tre nye kapitalkrav. Vi er blevet bekræftet i, at det samlede billede af regulering, der tegner sig, er meget bekymrende. Basel-komitéens mange krav vil betyde et kraftigt øget kapitalbehov for Nykredit,« siger Søren Holm, koncerndirektør i Nykredit, i en skriftlig kommentar og tilføjer:

»I vores optik udgør de samlede krav en trussel mod hele den danske realkredit­model. Der er behov for, at den danske finanssektor står sammen om at påvirke kapitalkravene i den rigtige retning i EU.«

Netop det har man arbejdet på i Finansrådet:

»Vi bruger mange kræfter på at etablere en fælles forståelse for dette problem herhjemme. I denne sag virker det meget som en fælles dansk front, og det er glædeligt, da den mindste sprække vil gøre tingene sværere,« siger Ulrik Nødgaard, direktør i Finansrådet.

Frygt for regning på 85 mia. kroner

Finansrådet mener, at komitéen, der netop nu ledes af den svenske nationalbankdirektør, Stefan Ingves, lægger op til at etablere et system, som straffer en ordning som det danske med meget lave tab og belønner systemer med meget høj risiko.

»Vores umiddelbare vurdering fra december sidste år var, at de nye krav til såkaldte kapitalgulve vil koste vores medlemmer 85 mia. kroner. Den regning ender selvfølgelig også hos bankkunderne og boligejerne i sidste ende,« siger Ulrik Nødgaard.

Den del har Nykredit taget hul på med massive prisstigninger, og iagttagere spår, at konkurrenterne vil følge trop. Alligevel er der grund til at værne om og kæmpe for det danske system, mener Karsten Beltoft fra Realkreditforeningen:

»Jeg kan godt forstå, at folk er frustrerede over stigningerne i deres biddragssatser. Det var jeg også selv, da jeg fik en rudekuvert. Kravene fra Basel vil betyde, at priserne vil stige, men jeg synes, at det stadig er værd at huske på, at vi har meget billige boliglån i Danmark sammenlignet med andre lande,« siger Karsten Beltoft.