Kampen mellem kreditkortene

Flere betalingskortsystemer og banker ventede tirsdag aften i spænding, da IT-giganten Apple præsenterede sit nye bud på en betalingsløsning.

Der var store forventninger til det nye produkt fra Apple, da selskabets nye faderfigur, Tim Cook, sent tirsdag skulle præsentere det ved en pressekonference i Californien. »Vores vision er at erstatte denne,« sagde Tim Cook og pegede på et billede af en lædertegnebog. Konceptet imponerer dog ikke i Danmark. Foto: Stephen Lam Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De svirrende rygter lød på, at den nye iPhone 6 ville være udstyret med en NFC-teknologi, som gør det muligt at bruge mobilen som et digitalt betalingskort, og dermed være et angreb på de klassiske betalingskort såsom Dankort, som de fleste danskere i dag render rundt med i pengepungen.

Spekulationerne blev bekræftet på Apples pressekonference, hvor Apple også præsenterede en ny digital wallet kaldet Apple Pay, som virksomheden selv kalder for »en helt ny betalingsproces«.

Endnu er det uvist, hvordan de nye tiltag kan benyttes herhjemme, men faktum er, at kortudbydere som Visa, MasterCard og bankerne er mere end tvunget til at nytænke deres digitale strategier, hvis de ikke skal overhales inden om af nyere og smartere betalingsløsninger.

Apple har tidligere revolutioneret blandt andet musikbranchen, og derfor har selskabet bag Dankort, Nets, også meldt ud, at man tager truslen alvorligt. Ligesom det nye MasterCard melder Nets sig nu også ind i kampen og lancerer et kontaktløst Dankort i 2015, så man ikke altid behøver at taste en pinkode ved køb under 200 kroner.

Når danskerne skal overføre penge til hinanden eller betale for deres varer i kassekøen, er mulighederne efterhånden mange. Ønsker du at afregne i kontanter, med kreditkortet eller over mobilen?

Hidtil har over 1,6 millioner aktive brugere taget Danske Banks succes, MobilePay, til sig, og det er således den klart foretrukne mobilbetalingsløsning. Hos den konkurrerende mobilbetalingstjeneste Swipp er man kommet sent fra start og har i interne kredse fået det samme kaldenavn som den tidligere cykelrytter Raymond Poulidor – den evige toer.

Gruppen af banker bag Swipp er naturligvis trætte af at være bagud i kampen om mobilbetalingerne, og derfor har de 81 banker netop lanceret en række nye tiltag i form af eksempelvis højere beløbsgrænser for at hale ind på hovedkonkurrenten.

Også på erhvervsfronten kæmper bankerne om at udvikle den bedste app, der skal opfylde virksomhedernes behov for at modtage betalinger fra smartphones. Her fører Danske Bank knap så meget – 1.975 virksomheder har indtil videre tilmeldt sig MobilePay, mens det tilsvarende tal hos Swipp er 1.400.

Det seneste skud på betalingsstammen, Apples nye wallet, er ikke i sig selv en konkurrent, men blot en tegnebog. Det betyder, at du som forbruger kan vælge at betale med mobilen gennem Apples app, men det er utænkeligt, at de danske banker ikke også laver deres egen wallet på mobilen. I så fald vil du stadig kunne betale med for eksempel en iPhone, hvor din bank stadig står bag betalingerne.

Når de danske banker foreløbig kan trække vejret lidt lettere, skyldes det, at Apple Pay indtil videre kun kan tage amerikanske kreditkort, hvor en dansk bankwallet både vil kunne fungere med danske og internationale kort. Og her skal man huske på, at Dankort stadig står i en stærk position som danskernes absolut foretrukne betalingsmiddel. Men det er imidlertid ikke et spørgsmål om – men nærmere hvornår – Apple løser den mangel, og så bryder konkurrencen for alvor løs.

Om få år vil der om ikke andet eksistere endnu flere betalingsmåder. Nogle danskere vil foretrække at bruge mobilbetaling, andre vil benytte et kontaktløst kreditkort til små og store beløb, og andre vil betale med deres mobil ved betalingsterminalen. Alle måder vil formentligt fortsætte med at blive brugt – ligesom nogle stadig foretrækker at bruge de klassiske kontanter.