Kampagne vil støtte dem med hår på brystet

Mange danske mænd får konstateret kræft, men hidtil har fokus i store kampagner sjældent været rettet mod dem. Det ændres i en ny kampagne fra Kræftens Bekæmpelse, der skal engagere store dele af befolkningen.

Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver dag bliver 48 danske mænd ramt af kræft.

Denne kedelige statistik arbejder Kræftens Bekæmpelse hårdt på at ændre, og organisationen har valgt at samarbejde med reklamebureauet Sunrise om at udvikle en ny stor fundraising-kampagne og en ny platform for fremtidige kampagner.

Et af elementerne er en ny film, der første gang rullede over TV-skærmen mandag. Her oplever danskerne en række modige mænd, kendte som ukendte, der knapper skjorten op for at sætte fokus på mænd og kræft.

Det er vi ikke vant til, da spotlightet i snart mange år har været rettet mod kvinder og kræft – via de velkendte »Støt Brysterne«-kampagner – mens mændene har befundet sig et godt stykke ude i kulissen.

Valget af Sunrise virker ikke som en tilfældighed, da bureauet gennem flere år har opbygget en særlig kompetence til at få danskerne til at ændre holdning og adfærd. Eksempelvis med kampagner for Dansk Flygtningehjælp, Miljøministeriet, Hjerteforeningen, Skat, Elretur og senest med en højresvingskampagne for Rådet for Sikker Trafik.

Sidste år blev kampagnen »Hold øje mand« (også for Kræftens Bekæmpelse) nomineret til en Advertising Effectiveness Award – blandt andet på grund af den effekt, kampagnen havde i målgruppen.

»Da Sunrise præsenterede sit oplæg og idé: »Støt dem med hår på brysterne«, blev vi overraskede. Konceptet rummer nemlig både det maskuline, det alvorlige og det sårbare, samtidig med at der alligevel levnes plads til smil og håb. Efterfølgende har fokusgrupper bekræftet, at kampagnen har potentiale til at engagere store dele af befolkningen,« siger Carina Winther, chefkonsulent hos Kræftens Bekæmpelse.

Med andre ord skal kampagnen gøre op med den uhellige treenighed: »Mænd«, »snak om alvorlig sygdom« og »besøg hos lægen«, der stortrives herhjemme.

Kampagnen består blandt andet af en 30 sekunder lang kulturbærende film og to kortere film, der direkte opfordrer til at donere penge.

Derudover er der etableret et website, hvor danskerne både kan søge information, støtte økonomisk, indlede indsamlinger, engagere sig, dele budskabet og involvere venner på de sociale medier – alt sammen bakket op af massiv digital annoncering.