Kamp om Microsoft-toppost spidser til

Kandidatfeltet er nu indskrænket til fem personer, heriblandt Fords topchef og den hidtidige Nokia-topchef.

Alan Mulally, som er topchef i bilproducenten Ford, nævnes som en af topkandidaterne til at afløse Steve Ballmer i spidsen af softwaregiganten Microsoft. Arkivfoto: Thomas Peter, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS PETER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Feltet af kandidater til at overtage topposten i verdens største softwarevirksomhed, Microsoft, snævres ind, og både Fords topchef og den tidligere Nokia-topchef er fortsat på listen.

Listen med mulige afløsere for Steve Ballmer er nu på fem personer, siger kilder til nyhedsbureauet Reuters. Disse fem indbefatter Fords topchef, den 68-årige Alan Mulally, som reddede bilfabrikken under finanskrisen, og den hidtidige topchef for Nokia, Stephen Elop, som nu er ansat i Microsoft forud for Microsofts overtagelse til 40,5 milliarder kroner af den pressede, finske mobilproducents mobildivision.

Også Skype-chef på tale

Alan Mulally har ledet Ford siden 2006 og har kontrakt til udgangen af 2014. Stephen Elop, som blev hentet til Nokia i efteråret 2010 fra netop Microsoft, er nu chef for Microsofts samlede mobile aktiviteter.

Microsoft har ikke meddelt, hvornår en ny afløser vil være på plads.

Tre helt interne kandidater står også som mulige afløsere, heriblandt den tidligere topchef for Skype, Tony Bates, som i dag står for Microsofts erhvervsudviklingsdivision, samt Satya Nadella, der er ansvarlig for Microsofts erhvervs- og netlagerdivision.

Steve Ballmer meddelte i august, at han inden for de næste 12 måneder trækker sig tilbage efter at have stået i spidsen for Microsoft siden 2000, hvor han afløste Bill Gates. Steve Ballmer er Microsofts næststørste aktionær, mens Bill Gates - verdens rigeste mand - endnu er den største, men Bill Gates sælger gradvis ud af sine aktier efter en plan.

Hverken Ford eller Nokia vil over for Reuters kommentere listen.

Kritik af Bill Gates

Der har været megen rumlen og mumlen om fremtiden for Microsoft. Flere har rejst kritik af Bill Gates' fortsatte rolle som bestyrelsesformand og sagt, at han står i vejen for en fornyelse.

Microsoft tjener fortsat gode penge men kæmper på det vigtige mobilområde for at vinde, hvad der tabes på det traditionelle PC-område, hvor salget fortsætter med at dykke, hvilket rammer Microsoft, fordi nye PCer typisk er udstyret med Microsofts styresystem Windows, ligesom man køber Microsofts kontorpakke Office.

Microsoft har i nogle år satset på Windows Phone som sit mobile styresystem, og her har Nokia været den største producent gennem sine Lumia-telefoner. Derfor vil Microsoft nu købe Nokia til overtagelse i begyndelsen af 2014, hvis Microsofts og Nokias aktionærer godkender handelen 19. november. Windows Phone har dog stadig kun en forsvindende lille markedsandel sammenholdt med de nærmeste konkurrenter, Googles Android og Apples iOS, der sidder på henholdsvis omkring 80 procent og 13 procent af alle nye telefoner.

Microsoft er i gang med en større omstilling for at blive også hardwareproducent i større stil. Snart kommer den opdaterede Xbox One-spillekonsol (i Danmark dog først i 2014), og Microsoft har for få uger siden lanceret anden udgave af sin egen Surface-tavlecomputer.