Kamp om komme først med 4G-tale i Danmark

Telenor har sammen med Nokia gennemført den første samtale på 4G-datanettet med bedre lyd og hurtigere opringning. Også TDC er i fuld gang og regner med at åbne for kunder efter sommerferien 2015.

Med tale på 4G-/LTE-nettet er der så megen kapacitet, at man undervejs i en samtale kan skifte fra almindelig tale til videoopkald og tilbage igen, samtidig med at samme mobilforbindelse bruges af en anden i husstanden til at se film på i baggrunden. Her demonstrerer TDC den nye teknologi. Arkivfoto: Simon Læssøe, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kampen om at komme først med at tilbyde hurtige taleforbindelser på det nye 4G-/LTE-mobilnet i Danmark i 2015 skærpes, efter at Telenor som landets næststørste teleselskab onsdag gennemførte den første samtale på det hidtidige datanet og nu har indgået aftale med finske Nokia Networks om at bringe de nye muligheder ud til danskerne.

Det første taleopkald på 4G-/LTE-nettet skete i Telenors netværkstestcenter i Aalborg på udstyr fra Nokia, som leverer teknikken i Telenors og Telias fælles mobilnet i Danmark.

Telenor forventer i løbet af 2015 at åbne for, at kunder vil kunne tale via 4G-/LTE-forbindelsen. Det har flere fordele. Selve lydkvaliteten er bedre end på de øvrige slags mobilnet, hvis begge samtalepartnere har en af de nyere telefoner, som faktisk kan håndtere tale på 4G/LTE. Desuden er der ingen forsinkelse, fra man trykker »ring op«, til modtagetelefonen faktisk ringer. Endelig vil tale- og datafunktioner kunne kobles sammen på hidtil uset vis, hvis alt foregår på 4G-/LTE-nettet, der leverer datahastigheder, som er fem-ti gange hurtigere end på 3G-mobilnettet.

Telenors konkurrent, TDC, som er Danmarks største teleselskab, er også i fuld gang med at afprøve tale på 4G/LTE (rent teknisk kaldet »Voice over LTE«, forkortet VoLTE). Det sker, som Berlingske tidligere har beskrevet, i et kælderlokale under TDCs hovedkontor på Teglholmen i Københavns sydhavn for ikke at skabe forstyrrelser på de almindelige mobilnet.

Også TDC regner med at åbne for kundernes adgang til tale på 4G/LTE efter sommerferien 2015. TDC vil afprøve mulighederne i større omfang i løbet af foråret.

Teleselskaberne har specielt fokus på, at samtalen ikke falder ud, hvis mobiltelefonen er nødt til at skifte fra 4G-/LTE-nettet til de langsommere 3G- eller 2G-/GSM-net, hvis der ikke er 4G-/LTE-dækning dér, hvor man går hen. Også situationen, hvor der er stor datatrafik i nettet, skal afprøves grundigt, før kunderne lukkes ind.

Det er kun de allernyeste mobiltelefoner som Samsungs Galaxy Alpha, Apples iPhone 6 og Sonys Xperia Z3, der er i stand til at kunne levere tale på 4G-/LTE-mobilnettet.

Nokia Networks, som er verdens tredjestørste leverandør af mobiludstyr efter svenske Ericsson og kinesiske Huawei, forventer, at omkring 10 procent af alle, der har et 4G-/LTE-abonnement i 2016, vil bruge talemuligheden på det hurtigere net.

Telenor og Telia afsluttede 9. december halvandet års arbejde med at lægge alle deres mobilnet i Danmark sammen. En uge forinden, 3. december, annoncerede de to telegiganter, at de slår deres danske virksomheder sammen, når EU formentlig sidst i 2015 har sagt god for sammenlægningen.

 

LÆS MERE