Kamp om de store møller

Siemens har introduceret en 3 MW mølle uden gear, men har en endnu større mølle på 6 MW på vej. Dermed bliver der kamp mellem mølleproducenterne om markedet for fremtidens møller.(opdateret)

Foto: NIKOLA SOLIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De første 50 vindmøller på tre megawatt - SWT-3.0-101 - har Siemens solgt til bl.a. USA. Siemens mener, at gearløse landmølleri løbet af få bliver koncernens store sællert.

»Næste år regner vi med, at vi kan have en prototype på vores nye seks megawatt gearløse vindmølle klar. Vi ekspanderer hurtigt og satser på, at gearløse møller i løbet af få år bliver vores store sællert på land,« siger adm. direktør Jens-Peter Saul fra Siemens Wind Power.

Men en meget større og kraftigere model på seks megawatt er undervejs fra vindmølleproducenten. Tre megawatt(MW) møllen blev i løbet af fem år udviklet af 20 ingeniører og andre udviklingsfolk i Brande under ledelse af teknologidirektør Henrik Stiesdal. SWT-3.0-101 blev introduceret i begyndelsen af i år.

En traditionel vindmølle med gearkasse fungerer ved, at vingerne drejer rundt ved lav hastighed. Derefter omdanner en gearkasse det lave omdrejningstal til et højere. I en vindmølle uden gearkasse trækker vingerne generatoren direkte.

Udviklingen af gearløse møller er en revolution i branchen, da gearkasserne hidtil har voldt mange problemer. Vindmøller uden gearkasse er tungere end vindmøller med gearkasse. Fordelen ved ikke at have gear i generatoren i en vindmølle, er at maskinen bliver enklere, da antallet af komponenter i generatoren bliver halveret. Med færre dele, mindre fejl på vindmøllen, når den kører.

Der bliver kamp mellem producenterne om markedet for vindmøllemaskiner uden gear. En land række selskaber, bl.a. syv kinesiske, har annonceret, at de i løbet af 2010-12 vil komme med prototyper møller på fem til seks MW, heraf flere uden gear, oplyser direktør Birger Madsen fra konsulenthuset BTM Consult.

I forvejen har flere firmaer udviklet prototyper af vindmøller med gear på fem til seks MW . Det er bl.a. tyske REpower, som ejes af indiske Suzlon, tyske Arreva Wind, der er ejet af franske Arreva, og tyske Bard.