Kamp om Aalborg Industries skydes i gang efter sommerferien

Den kapitalfondsejede industrivirksomhed går i første omgang efter en børsnotering, men vil også forsøge at lokke kapitalfondene på banen, erfarer Business.dk.

Aalborg Industries adm. direktør Jan Vestergaard Olsen i produktionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ejerskiftet rykker for alvor tæt på for Aalborg Industries, der efter sommerferien skyder gang i den aktive proces med at finde en ny ejer. Sigtekornet er i første omgang indstillet på fondsbørsen, hvor ejeren, den nordiske kapitalfond Altor, vil forsøge at få overbevist investorerne om, at de skal købe aktier i den nordjyske producent, der er en af verdens største producenter af dampkedler til skibe. Virksomheden skulle ifølge Business.dk’s oplysninger have valgt en corporate finance-rådgiver, der skal stå for salget af virksomheden. Der er dog ikke skrevet prospekt endnu i forbindelse med den planlagte børsnotering, bl.a. fordi Altor ønsker at holde alle muligheder åbne, så de kan få den højest mulige pris for det aktiv, de købte tilbage i 2005 af et konsortium ledet af den danske kapitalfond Axcel. Altor Equity Partners ønsker at lokke andre kapitalfonde på banen, der har lommerne fyldte med kontanter, men som måske kan få en udfordring på låne-siden, da bankerne tager sig godt betalt p.t. for at komme med fremmedkapital.

Det er dog primært de såkaldte ”mega-deals”, store globale virksomhedsopkøb hvor transaktionsværdien er mere end 50 mia. kr., der er ramt af bankernes nedtur, mens det fortsat er muligt for de mellemstore kapitalfonde at geare deres penge med lånekapital fra bankerne, så de kan få investorernes midler ud at arbejde. Sidste efterår blev Aalborg Industries vurderet til at have en værdi på godt 3 mia. kr. I 2007 havde virksomheden en omsætning på 2,8 mia. kr. og et resultat før skat på 228 mio. kr. Der er tale om en markant fremgang i forhold til året før, hvor resultatet landede på 109 mio. kr. Virksomheden presses dog p.t. hårdt af den lave dollarkurs, ligesom råvarernes himmelflugt gør det til en sej kamp at fastholde fremgangen i lønsomheden. Hos adm. direktør Jan Vestergaard Olsen er der ikke den store lyst til at kommentere oplysningerne om, at virksomheden efter sommerferien sætter skub i salgsarbejdet. ”Jeg kan ikke sige så meget p.t. Vi har en ejerform som gør, at et salg principielt altid er under forberedelse. Og vi er også p.t. i, hvad jeg vil kalde for en forberedelsesfase,” siger han. Men I har fundet en rådgiver, og efter sommerferien intensiverer i arbejdet på at finde en ny ejer? ”Det kan jeg ikke kommentere,” lyder det venligt fra direktøren. Kurserne rasler ned på børserne verden over, og jeres forretning presses lidt af stigende råvarepriser og en lav dollar. Timingen er vel ikke den bedste? ” Det eneste jeg kan sige er, at den dag en beslutning om et salg skal træffes, så er det klart, at den slags forhold vil blive overvejet meget, meget nøje i forhold til at sætte en salgsproces i gang. Men jeg har ingen mening om timingen p.t.,” siger han. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Altor Equity Partners, der bl.a. er kendte for, at den aflyste et køb af kæderne Inspiration og Kop & Kande sidste sommer i absolut sidste øjeblik – få timer før den endelige aftale skulle skrives under.