Kamp mod falske lægemidler i EU koster industrien milliarder

EU er på vej med et direktiv, som skal bekæmpe forfalskede lægemidler i EU. Det vil koste medicinalindustrien mellem 50 og 80 milliarder kr., men det er en pris som industrien er villig til at betale.

Hver dag finder Skat i Københavns Lufthavn ulovlig medicin i pakkekontrollen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Problemet med import af forfalskede og ulovlige lægemidler vokser støt i EU, og stadig mere forfalsket medicin dukker op på apoteker og hospitaler i EU-lande.

Ifølge EU-Kommissionen er udviklingen alarmerende, og det er især det faktum, at forfalskningerne også havner i det legale system, der får de røde lamper til at blinke. Kommissionen skønner, at flere tusinde pakker af forfalskede lægemidler er nået ud til patienter i EU i de seneste par år.

Udviklingen skaber bekymring i industrien og blandt politikerne, som nu forsøger at finde en fælles europæisk løsning, som kan dæmme op mod spredningen af forfalskede lægemidler via det legale distributionssystem.

Nyt stregkodesystem
I et direktivforslag, som netop har været i høring, lægger EU-Kommissionen op til at der skal udvikles et særligt mærkningssystem med stregkoder, som vil gøre det muligt at spore hver enkelt medicinpakning tilbage til producenten og afsløre forfalskninger. Forseglinger og godkendelse af alle virksomheder, der distribuerer lægemidler, er også med i forslaget, som i første omgang skal gælde de mest udsatte receptpligtige lægemidler.

Men prisen for at komme problemet med falske lægemidler på apotekerne i EU til livs er høj. Ifølge EU-Kommissionens beregninger må medicinalindustrien alene punge ud med et sted mellem 50 og 80 milliarder kr. over de næste ti år.

»Direktivforslaget er relativt vidtgående og viser, at det her er et problem, som EU-politikerne og industrien tager meget alvorligt. Der er tale om et forslag, som vil være omkostningstungt og bøvlet at indføre, og som derfor vil blive rigtig dyrt for industrien. Men det er formentlig den eneste rigtige vej at gå,« siger Morten Bruus, advokat med speciale i medicinalindustrien og partner i advokatfirmaet Nordia.

Alvorlig trussel
Industrien, som ellers plejer at protestere kraftigt mod øgede omkostninger og mere bøvl, er da også særdeles positiv over for forslaget.

»Der er ingen tvivl om, at det kommer til at koste industrien penge. Men forfalskning af lægemidler er en trussel mod både patientsikkerheden og produkterne, og industrien kan ikke leve med, at patienterne bliver usikre på de produkter, de køber på apotekerne. Politikerne og industrien er enige om, at det er en trussel, som skal tages alvorligt, og er villige til at betale for en løsning, som virker,« siger Ulla Høegh, chefkonsulent i Lægemiddelindustriforeningen, Lif.

Også hos Apotekerforeningen hilser man forslaget velkomment. Men vicedirektør i Apotekerforeningen Dan Rosenberg Asmussen mener dog, at forslaget er vagt formuleret, når det gælder de tekniske løsninger. Samtidig så han gerne, at EU gik skridtet fuldt ud og lod kravet om mærkning gælde alle typer af medicin og ikke kun udvalgte receptpligtige lægemidler.