Kammeradvokaten vandt slagsmål om salær i konkursbo

Skifteretten afviste kritik fra Boris Frederiksens medkurator, som beskyldte Kammeradvokaten for grådighed og fejl i næsten ti år gammelt konkursbo. Dommer Torben Kuld-Hansen lukker nu konkursboet, og Kammeradvokaten får sit salær, afgjorde dommeren mandag.

»Jeg er naturligvis tilfreds med, at skifteretten har givet os medhold og dermed som forventeligt været i stand til at se igennem al Kristian Elvangs røgslø,« lyder det fra partner hos Kammeradvokaten, Boris Frederiksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Stemningen var fortættet og nervøs i det lille beklumrede retslokale, da skifteretsdommer Torben Kuld-Hansen indledte, hvad der var planlagt til – og blev – den sidste skiftesamling i et næsten ti år gammel konkursbo efter et vindparkselskab i den for længst krakkede  ejendomskoncern Sandgaarden.

Torben Kuld-Hansen sad bag sin pult iført praktisk kortærmet khakiskjorte og sit karakteristiske overskæg, mens advokaterne smed habitjakkerne og placerede sig over for hinanden ved en slags spisebord neden for dommeren. På den ene side sad advokat og partner Kristian Elvang fra det mindre advokatkontor Elvang & Partners, og på den anden advokat Jesper Freinsilber, som mødte på vegne af partner og bestyrelsesformand hos Kammeradvokaten, Boris Frederiksen.

Sløseri

Retsmødet behandlede en strid mellem de to advokatfirmaer, som sammen med Pernille Bigaard fra Plesner begge er kuratorer i konkursboet efter Windpark Iven ApS, som gik konkurs i 2008. I en række indlæg til skifteretten har Kristian Elvang kritiseret Boris Frederiksen for at forlange for meget i salær og bruge for lang tid på det – ifølge Kristian Elvang – overskuelige konkursbo.

Kristian Elvang mener, at konkursboet kunne have været færdiggjort med et timeforbrug på 90-110 fremfor de 335 juristtimer til knap 3.000 kr. stykket, som Boris Frederiksen beregner sig. »Som kurator har jeg pligt til at tilsikre korrekt fastsættelse af salæret og er underlagt de advokatetiske regler om, at advokater ikke må kræve mere i salær end rimeligt,« sagde han.

I skifteretten talte Kristian Elvang engageret for sin sag, mens Jesper Freinsilber mest lyttede og nippede til en medbragt flaske vand forsynet med Kammeradvokaten, Advokatfirmaet Poul Schmidts etiket. Elvang ønskede den afsluttende skiftesamling udsat og salæret, som Boris Frederiksen har beregnet til 955.000 kr. plus moms, sat ned, men det afviste Kammeradvokaten, som ønskede boet afsluttet og salæret godkendt.

Kristian Elvang borede bl. a. i, hvordan Kammeradvokaten havde undladt at indsende selvangivelse og momsregnskab til de tyske skattemyndigheder i seks år, hvorefter der løb store udgifter på til revisor og to advokaters rejse til Flensburg for at rette op på fejlen.

»Det svarer til, at jeg har en rengøringskone, der gør rent i to timer, vælter gulvspanden, men først tørrer op en uge efter, så gulvet bliver ødelagt – og så sender regningen for ekstra tid,« sagde Elvang – en udlægning, der blev afvist af Jesper Freinsliber.

Godkendte opgørelser

Han påpegede, at Kristian Elvangs kontor gennem årene har godkendt timeopgørelser og andre oplysninger i løbende redegørelser om konkursboet, som Kammeradvokaten har sendt til kreditorer og medkuratorer. »Det er først efter, at der opstod en strid om fordeling af salæret mellem kuratorerne, at Kristian Elvang har kritiseret opgørelsen af salæret,« sagde han.

Dommer Torben Kuld-Hansen godkendte salærindstillingen fra Kammeradvokaten og afviste at udsætte afslutningen af konkursboet under hensyn til kreditorerne og den lange konkursbehandling, der allerede var pågået. Salærfastsættelsen kan kæres frem til 3. juli 2018.

Kristian Elvang har ingen kommentarer, mens Boris Frederiksen er godt tilfreds:
»Jeg er naturligvis tilfreds med, at skifteretten har givet os medhold og dermed som forventeligt været i stand til at se igennem al Kristian Elvangs røgslør. Nu håber jeg bare, vi ikke skal bruge mere tid på det,« lyder hans mail-kommentar.