Kammeradvokaten efter storm af kritik: Vi skal ikke vinde for enhver pris

Kammeradvokaten har et anderledes DNA end mange andre advokater, som går benhårdt efter at vinde klienternes sager. Statens advokat skal skabe retfærdighed for borgerne, forklarer ledende partner Tomas Ilsøe Andersen som reaktion på den kritik, der har været rejst efter Kølendorf-sagen.

»Vi kan altså ikke bare opfinde en sag, som vi godt kunne tænke os at føre for at tjene penge. Vi vil selvfølgelig gerne tjene penge, men som rådgiver kan du ikke arbejde på den måde,« siger Tomas Ilsøe Andersen fra Kammeradvokaten. Foto: Kasper Palsnov Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da erhvervsmanden Peer Kølendorf i februar vandt en erstatningssag til 144 mio. kr. i Højesteret mod Skat og Kammeradvokaten, rejste han en storm af kritik mod statens advokat, som, han mener, er gået efter at jorde ham som borger med alle midler – herunder usandheder, manipulationer og procestricks.

Sagen har givet anledning til ekspertkritik og spørgsmål fra Folketinget til skatteminister Karsten Lauriten (V), fordi Skat tabte med et brag i både landsretten og Højesteret. Sagen udløser formentlig lovændringer, som fremover beskærer Skats mulighed for at anke tabte retssager mod borgerne.

Nu svarer Kammeradvokatens ledende partner, Tomas Ilsøe Andersen, og en af firmaets fremtrædende advokater, Boris Frederiksen, som førte Kølendorf-sagen, på et centralt spørgsmål, som tidligere advokat, nu forsker ved Syddansk Universitet, Frederik Waage har rejst: Skal Kammeradvokaten vinde for enhver pris?

»Nej, vi skal ikke vinde sager for enhver pris. Vi skal vinde på de rigtige argumenter og sørge for, at det lange lys er på, når sagerne forberedes. Derved skaber vi også retfærdighed for borgerne. Hvor andre advokater arbejder for individets retssikkerhed, så arbejder vi for en kollektiv retssikkerhed og på vegne af fællesskabet. Vores rolle er lidt anderledes på den måde, og det ligger i vores DNA,« siger Tomas Ilsøe Andersen.

»Det betyder ikke, at vi er tandløse. Vi fører sagerne inden for de rammer, retsplejeloven stiller op. Men vi ønsker ikke at vinde sager fra tue til tue. Klienterne skal være tilfredse på den lange bane.«

Boris Frederiksen supplerer: »Staten, som er vores klient, ønsker heller ikke at vinde for enhver pris. Staten er ifølge legalitetsprincippet undergivet en pligt til at ligebehandle alle borgere og virksomheder.«

Vi holder heller ikke op med at gå til lægen

Skat er Kammeradvokatens suverænt største kunde, og hos Skat er den kollektive retssikkerhed central: »Vi skal jo i virkeligheden sørge for, at de skattepenge, som skal kradses ind, også bliver kradset ind. Grundlæggende har vi jo allesammen en interesse i, at det offentlige får indkrævet de penge, som borgere og virksomheder skylder Skat, og som skal finansiere vores samfund,« forklarer Tomas Ilsøe Andersen.

Peer Kølendorf har sammenlignet sin sag med et skydetelt på Bakken og beskylder Kammeradvokaten for at gå efter alt, der bevæger sig i Skats seks år lange erstatningssag mod ham. Alt sammen, mener Peer Kølendorf, for at Kammeradvokaten kan sikre sig sit høje honorar.

»Vi kan altså ikke bare opfinde en sag, som vi godt kunne tænke os at føre for at tjene penge. Vi vil selvfølgelig gerne tjene penge, men som rådgiver kan du ikke arbejde på den måde. Ellers skulle vi allesammen også holde op med at gå til lægen, for når han siger, man bør komme tilbage – er det så også bare for at tjene penge? Rådgivning forudsætter tillid mellem partnerne. Vi har været advokat for staten i 80 år, og staten havde opdaget bluffet for længst, hvis det var vores strategi at anbefale at føre sager, der så blev tabt på stribe,« siger Tomas Ilsøe Andersen.

Han anerkender, at det ikke er rart at være borger i et langstrakt retsopgør med Skat: »Men hvis alle synes, at en sag kan bære, så må man også prøve synspunktet af. Hvis man kun skulle tage hensyn til, at modparten selvfølgelig bliver berørt, så blev ingen af de her sager ført. Men vi vinder altså 80-90 procent af dem, så det er vigtigt, at vi fører de nødvendige sager mod borgere og virksomheder, som af den ene eller den anden grund ikke vil betale, hvad Skat mener, de skylder samfundet.«

SDU-forsker Frederik Waage har peget på, at Skat læner sig (for) meget op af Kammeradvokatens ekspertise, når Skat skal træffe beslutning om at føre og anke retssager mod borgere og virksomheder. Og den liberale tænketank Cepos har foreslået at etablere et forum, som kan forsyne Skat med en »second opinion« af Kammeradvokatens indstilling i en sag.

Husk proportionerne

Tomas Ilsøe Andersen forstår ikke kritikken: »Det ville ikke være en »second opinion«, men en »third opinion«, for det er Skat, der først beslutter sig, derefter sparrer de med os. Sidste år blev dommerne kritiseret for at lade Skat vinde for meget, fordi vinder­procenten er 80-90 procent. Man skal derfor huske proportionerne,« siger han.

»De fleste rådgivere arbejder sådan, at man først rådgiver klienten, om der er grundlag for at føre en sag eller ej – og derefter fører man sagen, hvis klienten beslutter, at det er den rigtige vej at gå. Hvis hensyn til vores honorar influerede på vores vurdering af en sag, ville vi tabe langt mere på den lange bane,« siger Tomas Ilsøe Andersen. Han udfordrer også synspunktet om, at Skat har problemer med at matche Kammeradvokaten: »Det er forkert at antage, at Skat ikke er sagkyndig. Der er mange mennesker hos Skat, der er meget specialiserede og dygtige, men som har behov for at sparre med os. Vores kompetence er at vurdere, om en bevispakke er stærk nok til at føre til domfældelse, fordi vi står i retssalene hver dag,« siger han.

Staten tabte 0-5

Kølendorf-sagen førte som nævnt til et – vil nogen sige – ydmygende nederlag til Skat og Kammeradvokaten, da Højesteret frifandt Kølendorf med dommerstemmerne 5-0. Har Kammeradvokaten fortrudt, at man rådede Skat til at føre sagen helt til tops?

»Det er aldrig sjovt at blive kritiseret, og det er en grundlæggende præmis, at når retten har talt, så er det sådan. Men det er ikke nødvendigvis det samme, som at det var forkert at anlægge sagen. Vi har vurderet, at det var relevant at rejse og anke sagen. I dag ville vi have haft den samme vurdering, hvis vi var blevet spurgt med den viden, vi havde dengang. Hvis vi bliver spurgt nu, hvor vi har rettens ord i sagen – så ville vi svare noget andet,« siger Boris Frederiksen.

Han kalder det imidlertid »brødløst« at bruge tid på at debatere beslutningen om at rejse og anke sagen: »Men vi kan sagtens forstå, at det er belastende for Peer Kølendorf at stå anklaget i en lang periode. Det er for søren ikke sjovt! Men vi ligger i krydsfeltet mellem hensynet til den enkelte og hensynet til den kollektive retssikkerhed,« siger han.