Kammeradvokaten: DSBfirst fik statsstøtte.

Kammeradvokat Karsten Hagel-Sørensen taler nu for første gang ud om DSBFirst-skandalen, efter at der er blevet rejst alvorlig tvivl om hans vurdering af sagen og den mulige statsstøtte.

ARKIVFOTO 2011 af DSB First tog-- Den elendige økonomi i DSBFirst får nu DSB til at fyre Karsten Røn Andersen, direktør for DSBFirst og DSB Sverige med øjeblikkelig virkning. Underskuddet kræver handling nu, siger Klaus Pedersen, konstitueret administrerende direktør i DSB og bestyrelsesformand for DSBFirst. Se RB 05.05.2011 09:51. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2011) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med et 26 sider langt juridisk notat såede advokatfirmaet Bech-Bruun i sidste måned alvorlig tvivl om Kammeradvokatens vurderinger af DSBFirst-skandalen. Bech-Bruun-notatet, der havde ligget i en skuffe hos DSB-bestyrelsen i fjorten dage, kom som en bombe i sagen og rokkede ved Kammeradvokatens stensikre vurdering af, at der var givet ulovlig statsstøtte til DSBFirst.

Men kammeradvokat Karsten Hagel-Sørensen skyder nu tilbage mod kritikerne og fejer indvendingerne af banen. »At der er to meninger er ikke ensbetydende med, at der er tvivl,« slår Karsten Hagel-Sørensen fast og tilføjer:

»Jeg vil hverken kritisere mine kolleger, stille mig op på en piedestal eller fremkalde indtryk af, at jeg er ufejlbarlig. Men det interessante ved DSBFirst-sagen er, at jeg mener, at det er relativt klart, at der er ydet statstøtte.«

Han peger på, at Bech-Bruun-advokaterne – tidligere landsdommer Lars Lindecrone Petersen og Michael Honoré, specialist i EU- og konkurrenceret – argumenterer for, at DSBs adfærd slet ikke kan tilregnes staten. Men den går ikke, mener Karsten Hagel-Sørensen og peger især på den såkaldte Helgoland-transaktion, som var den direkte årsag til fyringen af tidligere koncerndirektør i DSB Søren Eriksen, hvor DSB købte vedligeholdelsescentret Helgoland tilbage af DSBFirst for 80 millioner kroner. Et salg som Rigsrevisionen udtrykte forbehold over for, hvilket fik hele skandalen til at rulle.

»Det sidste beløb, jeg har hørt, er, at transaktionen var ti millioner kroner værd, og det giver en forskel på 70 millioner kroner.

Hvad så hvis det ikke er statsstøtte, hvad skal der så ske med pengene? Det spørgsmål savner jeg, at Bech-Bruun forholder sig til. Kan de bare beholde pengene, hvis prisen for Helgoland er 70 millioner kroner for høj,« spørger Karsten Hagel-Sørensen. Han er irriteret over, at han i DSBFirst-sagen bliver beskyldt for at være håndlanger for transportminister Hans Christian Schmidt (V).

»Hans Christian Schmidt har ikke ondt i sinde. Han ønsker, at det skal gå DSB godt, men det skal foregå på en lovlig måde. Kammeradvotens rolle er at fortælle, hvad der efter vores vurdering er den lovlige udfaldsmulighed, og så må ministeren vurdere, hvad det skal føre til,« siger Karsten Hagel-Sørensen.

»Der må ikke en ske en krydssubsidiering fra ét forretningsområde til et andet. Derfor er det i og for sig en forkert betragtning at sige, at hvis Kammeradvokaten havde kunnet holde sin kæft, så havde det været muligt at undgå problemet, og så havde man kunnet beholde pengene og undgå en EU-sag,« siger Karsten Hagel-Sørensen. Mens Bech Bruun over 26 tætskrevne sider argumenterer for, at der ikke er sket statsstøtte i sagen, ser Kammeradvokatens analyse af sagen for udenforstående mere tyndbenet ud med et notat på otte sider spækket med juridiske forbehold. Men det ændrer ikke på substansen, mener Karsten Hagel-Sørensen:

»Vores notat er foreløbigt i den forstand, at det beløbsmæssige er svært at opgøre, men den juridiske analyse er endelig. At der foreligger statsstøtte er utvivlsomt.«INFOshop: Find den bedste advokat