Kalundborg-firma skal fjerne propsmag i Europas vinhuse

Forskningsprojekt gør dansk firma til vinbranchens darling

Kalundborg-firma er måske på sporet af en løsning, der kan skaffe os af med smagen af »prop« i vin. Fold sammen
Læs mere
Foto: symbiot

Et lille Kalundborgfirma, der laver højteknologisk udluftning til private hjem fremhæves nu som firmaet der kan hjælpe europas vinhuse af med propsmag. Et problem der hvert år betyder at 13 procent af vinhøsten må kasseres.

Det fortæller DR P4 Sjælland.

Kalundborg-virksomheden Airmanager Technologies har sammen med DTU deltaget i et tre-årigt Forskningsprojekt finansieret af EU, der skal hjælpe EU's vinbønder af med skimmelsvampesporer, som giver smagen af prop.

Og en rapport på baggrund af forskningsprojektet peger nu direkte på den særegne teknologi fra Kalundborgfirmaet, som kan fjerne skimmelsvampesporerne i de de europæiske vinkældre. I Airmanager Technologies har direktør Bjarne Jensen svært ved at se starten og slutningen på de muligheder forskningsprojektet giver.

- Foreløbig er vi blevet kontaktet af en stor italiensk vinproducent, der vil mødes. Men vores udstyr kan jo reelt fjerne skimmelsvamp alle steder, så vi overvejer da at få en investor med ind, så vi kan få teknologien ud, siger Bjarne Jensen, til DR P4 Sjælland.

De videnskabelige test af de forskellige anlæg fandt sted på en Slovensk Vingård, med de traditionelle fugtige kældre hvor enorme træfade giver smag til god rødvin.

Direktør Bjarne Jensen kan godt forestille sig at han nu skal ud og hente investorer for at produktudvikle sine udluftningssystemer og få dem ud i hele Europa.

- Det kan meget vel blive sådan, at vi skal have fat i investorer, enhver der driver forretning ved jo at udvikling koster penge.