Kagefirma sparer stort på energien

Der er store penge for industrivirksomhederne ved at spare målrettet på energien og reducere udslippene af CO2. Den danske virksomhed Bisca har på rekordtid skåret mere end en femtedel af sit energiforbrug.

Foto: Lars Rahnek
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af blot syv måneder har virksomheden Bisca i Stege, der er Nordens største producent af småkager og kiks, sparet 1,8 mio. kr. på energiregningen. Det svarer til over 20 procent af virksomhedens tidligere årlige forbrug.

Reduktionen af energiforbruget er sket på rekordtid med hjælp af metoder og redskaber fra Danfoss-selskabet Danfoss Solutions. Europæiske og amerikanske virksomheder kan spare masser af penge ved målrettede metoder og teknik for energibesparelser, mener Danfoss, der er en af Danmarks største klima- og energiteknologiske virksomheder.

”Prisen for reduktion af ét ton CO2 er lavere ved at investere i energibesparelser end vedvarende energi,« siger administrerende direktør Johnnie Rask Jensen fra Danfoss Solutions, der i dag talte på klimakonferencen Nordic Climate Solutions i Bella Center.

Forbedret konkurrenceevne
Bisca har siden 1. januar 2009 både fået reduceret sit udslip af CO2 med mange ton, en økonomisk fordel og forbedret sin konkurrenceevne markant. Målet er at spare 900 ton CO2 på blot et år. Bisca er allerede nået det meste. Projektet er led i en større turn-around, som Bisca satte i gang for et par år siden.

Efter en analyse af virksomheden skønnede Danfoss Solutions, at Bisca kunne spare 14 procent af energiomkostningerne. Nu er forventningerne hævet til 23 procent.

”Projektet er et interessant eksempel på, hvad fokus kan betyde økonomisk og miljømæssigt. De seneste tre år har vi gennemført en række projekter for at vende et underskud på 41 mio. kr. i 2006 til et overskud på syv mio. kr. i 2008,” siger administrerende direktør Leif Bergvall Hansen fra Bisca.

I runde tal er to tredjedele af resultatet skabt gennem bl.a. energibesparelser.