Kaffepriserne stiger med 40 procent

Hård nedbør i Brasilien og Colombia og risiko for frost sender kaffepriserne på himmelflugt. Produktionen har allerede nu svært ved at følge med kaffetørsten.

Kaffebønnerne er sårbare overfor frost. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN VIZCAINO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne er blandt verdens flittigste kaffedrikkere med et årligt forbrug på 8,7 kg per person. Derfor kan det komme som et slag mod privatøkonomien, at kaffepriserne nu ser ud til at fortsætte himmelflugten.

Kaffepriserne er allerede stedet med omkring 24 procent i år, fordi produktionen ikke kunne følge med efterspørgslen, skriver Bloomberg News. Men endnu et prishop kan være lige rundt om hjørnet. Hård regn og hagl i Brasilien og Colombia har allerede beskadiget en del af høsten, og nu frygter både producenter og indkøbere, at der kan være frost på vej i Brasilien."Der er ikke råd til forstyrrelser. Hvis Brasilien får frost, vil det ikke bare betyde uhørte priser, situationen kan ende med at blive ubærlig," siger Rodrigo Costa, vicepræsident for Newedge USA i New York, til Bloomberg News.

I en rundspørge Bloomberg News har foretaget, vurderer gennemsnittet af analytikerne, at kaffepriserne vil stige med 40 procent, hvis frosten rammer. Prisen på Arabica-bønner sluttede i går på 2,99 dollar per pund på børsen i New York efter at have været oppe over tre dollar per pund - den højeste pris i 14 år.Kaffetræerne er sårbare over for frost, og skaderne kan betyde lavere udbytte i årevis. Brasiliens er verdens største kaffeproducent, og da høsten i 1994 blev ramt af frost medførte det omfattende skader på kaffetræerne, og betød en global prisstigning på 40 procent helt frem til 1997.

Det er vejrfænomenet La Niña, der giver ballade i Sydamerika. Under La Niña falder temperaturerne med 3-5 grader. Lige nu er fænomenet på tilbagegang, men de ændrede vejrsystemer betyder, at kold luft fra Sydpolen trækker op over Sydamerika.