Kaffekonge taber på kaffe men skummer fløden på aktier

Hjertet i Scanomat-koncernen er salg af kaffemaskiner til kontorer, restauranter og hoteller, men det tjener koncernen ingen penge på. Scanomat-ejeren Kim Vibe-Petersen redder årets bundlinje i koncernen med afkast fra aktieinvesteringer.

Kim Vibe-Petersen, Scanomat-ejer og direktør, er ikke bekymret over manglende indtjening og understreger, at man har kapital til at køre mange år uden den store indtægt. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved indgangen til Scanomats hovedsæde i Kokkedal holder en sort Bentley Flying Spur. Den tilhører ejeren af Scanomat, 65-årige Kim Vibe-Petersen.

Iført røde briller og et afslappet hørjakke­sæt byder han velkommen og tilbyder en kop kaffe efter eget valg fra firmaets stolthed, TopBrewer. Det er Scanomats nyeste topmodel inden for kaffemaskiner til kontorer, hoteller og restauranter.

Med et par tryk på sin iPhone 6 og derefter på sit Apple Watch demonstrerer Kim Vibe-Petersen begejstret, hvor nemt det er at bestille en cafe latte, der kort efter kommer ud af hanen midt i det høje cafébord, vi står ved.

TopBrewer blev lanceret som svar på den nye kaffetrend: Kaffe brygget på friskmalede bønner. Men selv om kaffe er hot som aldrig før, har TopBrewer her fire-fem år efter lanceringen endnu ikke taget markedet med storm.

Omsætningen i Scanomat er faldet fire år i træk fra 134 mio. kr. i 2010 til 112 mio. kr. i 2013, og driftsindtjeningen har været negativ i tre af de fire år.

Det er langt fra de overskudsgrader på 15-18 procent, som Scanomat præsterede i begyndelsen af 00erne, da omsætningen lå betydeligt højere og et enkelt år næsten nåede 200 mio. kroner. Samtidig har der de seneste fem år været underskud på bundlinjen.

TopBrewer har været længere om at få succes end ventet. Virksomhederne holder stadig på pengene. Samtidig er markedet for kaffemaskiner med pulverkaffe skrumpet.

»Trenden gik over til hele bønner, og den overgang har kostet os noget på omsætningen,« siger Kim Vibe-Petersen.

En vending kan være på vej

Men TopBrewer skal nok slå igennem, forsikrer Scanomat-ejeren, der har store forventninger til det amerikanske marked, hvor Apple har købt kaffebryggeren til sit hovedkontor i Californien. Også Twitter og Coloplast er på kundelisten. Kim Vibe-Petersen namedropper også en håndfuld amerikanske musikstjerner og kendisser, som har købt kaffebryggeren.

»Driftsindtjeningen har ikke været positiv, men det kommer. Vi har nogle store projekter på vej i USA, som vi regner med falder på plads mod slutningen af året, og så regner vi med, at det boomer i 2016,« siger Kim Vibe-Petersen.

Regnskabet for 2014 antyder da også, at der kan være en vending på vej. I 2014 var der for første gang i fem år fremgang i omsætningen, og driften gik lige nøjagtig i plus.

Kim Vibe-Petersens ældste søn, 27-årige Sebastian Vibe-Petersen, er i øvrigt sat i spidsen for eksporten af TopBrewer. Han kom ind i Scanomat et års tid efter gymnasiet. Kim Vibe-Petersens anden søn, 24-årige Frederik Vibe-Petersen, arbejder med IT-udvikling i Scanomat og er også aktiv på eksportmarkedet.

Scanomat sprang på den nye kaffebølge med friskmalet kaffe, da Kim Vibe-Petersen i 2006 købte kaffebrandet Amokka. Scanomat fik eget risteri på hovedsædet i Kokkedal, skiftede pulverkaffen ud med friskmalet kaffe og udviklede TopBrewer, som kunderne kun må fylde med kaffe, som de køber hos Scanomat. Det overvåges nøje fra Kokkedal.

Da Kim Vibe-Petersen købte Amokka, var det også planen, at han ville åbne op mod 20 Amokka-butikker, men de planer skrinlagde han. I dag har Scanomat blot en enkelt café-butik, TopBrewer i Grønnegade i det indre København.

»Vi er ikke retailere. Man skal gøre det, man er god til. Vi er gode til at udvikle og producere kaffemaskiner,« siger Kim Vibe-Petersen.

Han afviser, at Amokka har været en fejlinvestering.

»Vi gav næsten ingen penge for det og fik samtidig en masse viden om kaffe,« siger Kim Vibe-Petersen.

Aktier batter godt i regnskabet

I Scanomat Holding, som ultimativt ejes af Fredheim Holding og dermed personligt af Kim Vibe-Petersen, indgår en stribe andre selskaber, som blandt andet ejer lystyachten Parsifal III og Kim Vibe-Petersens business-jet, der fragter ham rundt i verden. Tørlastskibe har han også haft, men de blev solgt sidste år.

Flere af disse selskaber kommer i lighed med Scanomat ud med underskud på bundlinjen, men Kim Vibe-Petersen kommer tørskoet i land i Scanomat-koncernen som helhed med et resultat før skat på 48 mio. kr. takket være finansielle indtægter på knap 90 mio. kr. Ifølge Kim Vibe-Petersen er det primært fra aktieinvesteringer.

»Vi ligger i forskellige aktier, og det er mig, der tager mig af det. I år kan vi meget vel tænkes at lave 60-70 mio. kr. på den konto. Jeg burde faktisk ikke lave andet,« siger Kim Vibe-Petersen med et grin.

Han afviser, at han har spredt sig over for mange aktiviteter i koncernen, og at den manglende indtjening i den primære aktivitet, Scanomat, giver anledning til stor bekymring.

»Vi har kapital til at køre mange år uden den store indtægt, og vi har jo ingen investorer eller andre, vi skal tilfredsstille. Vi gør det her, fordi vi synes, det er sjovt. Ellers kunne vi bare holde op. Men jeg er jo lidt forfængelig og vil helst tjene penge på den primære drift (i Scanomat, red.), og det kommer vi også til igen big time,« siger Kim Vibe-Petersen, der oplyser, at han for nylig er blevet tilbudt 2,5 mia. kr. for Scanomat.

Uanset at driften i Scanomat-forretningen skranter, lider Kim Vibe-Petersen dog foreløbig ingen nød. Han har i Fredheim Holding bogført en egenkapital på 425 millioner kroner. Dertil kommer en kæmpe strandvejsvilla i Vedbæk, flere ejendomme i Sydspanien og det nyligt tilkøbte Smedehuset på Kastellet i København.