Kæmperne rydder 4G-bordet

TDC, Telia og Telenor har købt al pladsen til at udvide deres 4G-mobilnet - mobilselskabet »3« får slet intet ved auktionen, som staten tjener langt mere på end forventet.

4G er en dataforbindelse over mobilnettet, som er hurtig nok til, at man kan spille onlinespil og se direkte TV uden klumper i strømmen. Nu skal yderområder og andre steder i landet med sorte mobilpletter dækkes af 4G-signaler, så de kan få en ordentlig internetforbindelse. Arkivfoto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Højst overraskende rydder Danmarks største teleselskaber - TDC, Telia og Telenor - bordet og tager alt, så mobilselskabet »3« slet ikke får del i de ekstra 4G-frekvenser, som skal udrydde de sorte pletter uden ordentlig internetadgang på danmarkskortet og dermed sikre alle en fornuftig internetforbindelse.

På statens auktion har TDC købt sig adgang til omkring 80 procent og Telia og Telenor i fællesskab til de sidste 20 procent, og det bliver tilsyneladende en handel, som staten tjener godt på.

Gamle TV-frekvenser bliver til hurtigt Internet

Auktionen, som har varet i halvanden uge og sluttede i går klokken 16, har til formål at sikre, at 207 udvalgte postnumre i Danmark, som hidtil har haft en dårlig internetdækning, kan få mobilt bredbånd over det lynhurtige 4G-mobilnet. De nye tilladelser kan tages i brug 1. januar 2013.

De frekvenser på det langtrækkende 800 MHz-bånd, som nu er solgt, blev tidligere brugt til analogt TV. De signaler forsvandt for nogle år siden, og nu vil pladsen kunne bruges på de nye supermobilnet, 4G eller LTE, som har en dataoverførsel, der er fem-ti gange hurtigere end dagens 3G-net. 800 MHz-frekvenserne har den fordel, at de rækker meget langt. Der skal derfor færre antenner til for at dække større områder, hvilket er en fordel i navnlig yderområderne, hvor der er langt mellem husstandene.

Telia og Telenor fik tidligere i år grønt lys af konkurrencemyndighederne til at slå deres mobilnet i Danmark sammen. De to, der hver især er blandt verdens ti største mobilselskaber, har derfor budt i fællesskab.

Langt større pris end ventet

Erhvervsstyrelsen under erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) har udbudt i alt fem såkaldte frekvensblokke. Her har TDC vundet de fire blokke og betaler 628 millioner kroner for dem.

Det er langt mere end forventet. Hver blok er udbudt til mindst 50 millioner kroner, så staten ville få mindst 250 millioner kroner i kassen. Flere kilder har over for Berlingske Business vurderet, at den samlede pris næppe ville ende voldsomt højere, men alene TDCs pris viser, at staten ender med at tjene godt på handelen. Telia og Telenor har ikke offentliggjort, hvad de betaler, men Erhvervsstyrelsen lægger fredag priserne ud.

»Vi er meget tilfredse med udfaldet, fordi frekvenserne giver mulighed for at understrege TDCs position som det stærkeste netværk i Danmark. Vi har fået de klart mest attraktive frekvensblokke til en fornuftig pris,« siger TDCs koncernchef Henrik Poulsen.

TDC har af Erhvervsstyrelsen fået dækningspligt i kraft af sin dominerende position på det danske marked, hvor TDC er største udbyder af både fastnettelefoni, mobiltelefoni, internetadgang og TV. TDC er dermed forpligtet til at sørge for, at der er den krævede dækning alle steder.

Telia: 4G-dækning skal matche 3G

Også Telias administrerende direktør Søren Abildgaard er tilfreds med udfaldet.

»De 2 x 10 MHz i 800 MHz-frekvensbåndet er præcis, hvad vi har brug for til den fortsatte udbygning af vort 4G-net. Ambitionen er at skabe en 4G-dækning svarende til den, vi har på 3G, så 99 procent af danskerne kan få fantastiske kommunikationsoplevelser på den nyeste teknologi,« siger han.

Telia var først i Danmark med 4G, da der i december 2010 blev åbnet - dog kun i det absolut indre af København og Aarhus. I dag dækker Telias 4G-net 145 danske byer med over 4.000 indbyggere.

Når tilladelserne nu er på plads, venter andre udfordringer - at få master sat op.

»Nu har regeringen i dag solgt nogle frekvenser, som der knytter sig nogle forpligtelser til i bestemte postnumre og til bestemte hastigheder. En del kan leveres ved at sætte nyt udstyr op i eksisterende mobilmaster, men der er bestemt behov for, at der bygges nye master for, at man kan levere den dækning og den kapacitet, som man kræver. Men regeringen giver ingen hjælp til eller garanti for, at man hurtigt kan få de nødvendige byggetilladelser til dette. Jeg tror, at der vil komme en række udfordringer, især med naturfredningsmyndighederne, som gør, at det kan blive svært at levere den ønskede dækningen inden for tidsrammerne,« siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult.

Alle fire store teleselskaber med eget net - TDC, Telia, Telenor og »3« - har i forvejen 4G-licenser, men kun Telia og TDC har taget deres i brug. Telenor slår nu sit net sammen med Telias, og »3« vil åbne sit 4G-net i september i år.