Kæmpelån brugt til vild luksus

Oprydderne efter finanskrisen gør forbløffende fund i krakkede banker. Falske malerier som sikkerhed for lån. Og lånte millioner overført fra matadorers konti til familiemedlemmer.

Midlerne til at opføre Sydporten blev også brugt til private formål, mener kuratoren, der har rejst krav mod Jill Andersens konkursbo. Det markante erhvervsbyggeri nær Sjællandsbroen står stadig tomt.
Læs mere
Fold sammen

Hvis man vil have en idé om, hvad bare en lille del af pengene fra byggematadorernes vilde ridt gennem den danske finansverden før krisen er gået til, kan man bestille en fremvisning af pragtvillaen Dronninggårds Allé 100 i Holte:

Her boede ejendomsudvikleren Vagn Andersens steddatter, Jill Andersen, tidligere gift med finansmanden Klaus Riskær Pedersen, med egen svømmehal og motorbåd ned til Furesøen i et af Danmarks dyreste huse, prissat til 55 mio. kroner.

En væsentlig del af udgifterne - ifølge konkursboet efter Vagn Andersen i alt 8,5 mio. kroner - blev betalt fra ejendomsudviklerens konto i Eik Bank, hvor Jill Andersens stedfar skylder over 500 mio. Pengene var egentlig lånt til et storstilet ejendomsprojekt i Sydhavnen, som dog aldrig nåede at blive færdigt. I dag er Vagn Andersen personligt konkurs.

»Der er blevet brugt penge fra Sydporten til private og byggeriet uvedkommende ting. Derfor har vi rejst et krav om tilbagebetaling af 8,5 mio. kr.,« siger kurator Pernille Bigaard, seniorpartner i advokatfirmaet Plesner.

Vagn Andersen selv siger, at det skyldes en »beklagelig fejl« i Eik Bank, at pengene havnede hos hans steddatter. Men det er ikke den eneste ting, der undrer kurator. På kontoret hos den daværende direktør i Eik Bank fandt man et maleri af Cobra-kunstneren Carl-Henning Pedersen, som angiveligt blev stillet som sikkerhed, da Vagn Andersen i sin tid blev kunde. Maleriet er sandsynligvis et falskneri.

»Vi er orienteret fra Finansiel Stabilitet om, at man har forsøgt at afhænde et maleri, hvor vurderingen var, at man slet ikke kunne få den pris, man havde håbet at opnå, da der var tvivl om værkets ægthed,« siger Bigaard.

Vagn Andersen modtog tilbage i 1980erne en dom på fire et halvt års fængsel for hashsmugling. Da Eik Bank krakkede, måtte banken tage nedskrivninger på i alt 2,5 mia. kroner samt yderligere en kvart mia. i pantebrevsafdelingen. Penge, som alle bankkunder har været med til at betale med Bankpakke 1. Eik Banks daværende direktør ønsker ikke at udtale sig.