Kæmpefund i Nordsøen ikke nok for tysk gigant

Tyske Bayerngas føler sig hårdere ramt end andre af de ændrede skatteregler i Nordsøen. Selskabet fastholder sin trussel om helt at forlade Danmark på trods af et nyt fund på 100 millioner tønder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

A.P. Møller - Mærsks store investeringslyst i Nordsøen og et nyt kæmpefund på 100 millioner tønder har ikke formildet den tyske oliekæmpe Bayerngas.

Selskabets nordiske direktør, Arne West-egn, rasede allerede over de nye skatteregler, da serviceeftersynet af Nordsø-beskatningen blev offentliggjort, og kæmpefundet ændrer ikke Bayerngas’ syn på Danmark.

»Skatteændringerne favoriserer selskaber med eksisterende produktion. Man er gået fra et system, der støttede investeringer til et »høste«-system. Hvis vi var i samme situation som Mærsk med gode indtægter fra den eksisterende produktion, ville vi gerne investere, men vi har ingen indtægter i Danmark endnu,« siger Arne Westegn.

Bayerngas satte for blot et år siden gang i udbygningen af det store Hejre-felt sammen med DONG Energy – den største Nordsø-investering i mange år på i alt 14 milliarder kroner inklusive en udvidelse af olieterminalen i Fredericia, hvoraf Bayerngas skal lægge de 5,6 milliarder kroner.

Ikke råd til at udnytte kæmpefund

»Ændringerne kommer på det værst tænkelige tidspunkt for os, fordi det er for sent at lave en mindre kostbar udbygning af Hejre. Hvis de nye regler først trådte i kraft i 2018, og vi kunne nå at få indtægter fra Hejre, kunne det være okay. Vi har brug for gode indtægter fra Hejre for at have råd til at investere videre i Danmark,« siger Arne Westegn.

Og det kan få store konsekvenser for det nye store Hibonite-fund på 100 millioner tønder, der blev annonceret i slutningen af marts, og som Bayerngas ejer 30 procent af. I bedste fald vil den første olie fra Hibonite i teorien kunne komme i 2015-2016, men det bliver ikke med penge fra Bayerngas, der helt vil ud af Danmark, hvis ikke regeringen besinder sig og laver en lang overgangsordning til de nye skatteregler.

»Vi ville gerne sælge det danske selskab, hvis vi kunne få en ordentlig pris, men det er svært nu, når alle kender vores position,« siger Arne Westegn.

A.P. Møller - Mærsk meldte sig i gårsdagens Berlingske klar til at se på andre selskabers licenser, hvis de vil forlade Danmark. Men der er tilsyneladende mere end langt mellem parterne i vurderingen af, hvad Bayerngas’ danske aktiviteter er værd.

Harmoniseringen af skattereglerne i Nordsøen betyder, at alle fremover overgår til den beskatning, som Dansk Undergrunds Consortium (DUC) anført af A.P. Møller - Mærsk har fulgt siden 2004. Her har den effektive skattesats været godt 60 procent som følge af meget mindre gunstige afskrivningsregler end for de gamle licenser uden for DUC, der har nydt godt af afskrivningsmuligheder på hele 250 procent, hvilket har givet en effektiv skattesats helt nede omkring 30 procent.

Ud over Bayerngas er det især DONG Energy og amerikanske Hess, der rammes af ændringerne, men både DONG Energy og Hess har produktion, hvilket betyder, at de trods alt har indtægter i Danmark til at finansiere de videre investeringer.

Olie mange årtier endnu

Det er ellers ikke, fordi potentialet mangler i den danske undergrund.

»Selv om fundene i Danmark vil være på en mindre skala end i Norge, er der stadig masser af muligheder i Danmark, hvis man sikrer et bedre investeringsklima,« mener Arne Westegn.

Han medgiver, at betingelserne i Danmark under de gamle skatteregler måske var lidt for gode, men understreger, at man må genoverveje reglerne for selskaber uden eksisterende produktion i Danmark for at sikre investeringslysten.

Den danske stats Nordsøfond, der både ejer 20 procent af DUC og alle andre nyere licenser, herunder Hibonite-fundet, mener fortsat, at det er attraktivt at investere i den danske Nordsø, men understreger også, at det er vigtigt med mange forskellige aktører.

»Det er ærgerligt, hvis nogle selskaber forlader Danmark, for det er absolut en fordel med mange selskaber i Nordsøen. Det øger efterforskningsindsatsen. Der er rigtig mange projekter på bedding, og jeg forventer bestemt kommercielle udbygninger med de ens skatteregler for alle,« siger Peter Helmer Steen, direktør for Nordsøfonden.