Kæmpefond smider US-aktier over bord på grund af Trump

Den største private pengetank i Finland sælger ud af amerikanske aktier på grund af mistillid til præsident Donald Trump.

Arkivfoto taget den 27. august. Præsident Donald Trump ankommer til Det Hvide Hus fra en weekend i Camp David i Maryland. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB

»Der lader ikke til at være en præsident i USA.«

Så kort og kontant begrunder adm. direktør Risto Murto fra Varma Mutual Pension Insurance, Finlands største pensionsfond, sit udsalg af amerikanske aktier. Ifølge Bloomberg er det et »vaccum« i ledelsen af verdens største økonomi, der får pensionsfonden til at skære ned på andelen af amerikanske aktier i fondens 53 milliarder dollars store portefølje. Nærmere betegnet har præsidentens udbrud på Twitter med blandt andet sabelraslen over for Nord Korea og forsvar for stærkt højreorienterede ekstremister gjort USA til en global politisk risiko.

Modsat er der ikke kommet meget ud af det bebudede lovprogram til støtte for økonomisk vækst, og Risto Murto kalder Trumps manglende evne til at arbejde sammen med Kongressen specielt bekymrende i lyset af de globale effekter af beslutninger truffet i Washingson.

»Lektien fra 2008 (finanskrisen, red.) er, at hvis vi har et problem i USA, så har vi alle et problem,« siger Murto til Bloomberg.

Varma Mutual Pension Insurance reducerede sin beholdning af aktier i porteføljen med fem procent i åres andet kvartal - især ved at sælge amerikanske aktier. Fonden har tilsvarende øget sin kontantbeholdning, som den holder i beredskab, når muligheder viser sig.

I månederne efter Donald Trups indsættelse som præsident var aktiemarkedet ellers positivt på en forventning om en politik, der ville stimulere økonomien og erhvervsvirksomhederne.