Kæmpefald i udlandsmobilpriser om en måned

EU barberer priserne på at bruge mobiltelefonen og dataforbindelsen ned til en tredjedel af i dag - og næste år forsvinder roamingpriserne helt i Europa.

Allerede om en måned bliver det meget billigere at bruge mobiltelefonen - og dataforbindelsen - i Europa, og næste år vil priserne være de samme som i Danmark. Foto: Iris/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Et langt sjovere forår og en roligere sommer venter alle dem, der skal på ferie i et af de andre 27 EU-lande, når udlandsmobilpriserne om en måned barberes ned til blot en tredjedel af, hvad de koster lige nu - inden de forsvinder helt om et år.

30. april tvangssænker EU igen alle priserne på at bruge mobiltelefonen og dataforbindelsen, og det sker med eftertryk. Hvor det lige nu koster 1,76 kroner i minuttet at ringe op, vil det fra om en måned kun koste 46 øre pr. påbegyndt minut. Bliver man ringet op, falder minutprisen fra nu 46 øre til 10 øre, og sender man en SMS, koster den lige nu 55 øre og fra 30. april i stedet 18 øre. Bruger man data på sin telefon (eller kobler computeren til mobilnettet), falder prisen pr. forbrugt megabyte fra nu 1,86 kroner til 0,46 kroner.

Roaming afskaffes helt i 2017

Alle priserne er de maksimumpriser, som teleselskaberne må opkræve, og det er det, som de i praksis gør. Alle priserne er inklusiv moms og altså dem, som man som forbruger rent faktisk betaler.

Med den kommende tvangsnedsættelse indledes det sidste år, hvor der - i EU - er forskel på ind- og udlandspriser på mobiltelefoni. De 28 EU-lande enedes sidste efterår med EU-Kommissionen og Europaparlamentet om helt at afskaffe de såkaldte roamingpriser i EU fra 15. juni 2017.

EU-Kommissionen forventer omkring juni at kunne fremlægge flere detaljer om, hvordan roamingafgiften skrives helt ind i historiebogen. Blandt de uafklarede punkter er spørgsmålet om såkaldt »rimelig brug«, altså hvor meget man kan bruge især internetforbindelsen i udlandet for at undgå, at nogen misbruger systemet ved at købe SIM-kort i lande, hvor mobilpriserne er billigere, og bruge dem i de andre EU-lande.

Pas på i resten af verden

De nedsatte priser gælder de 28 EU-lande samt Norge, Island og Liechtenstein, som traditionelt følger EU-lovgivningen, selv om de ikke er med i EU. I alle øvrige lande i verden fortsætter roamingpriserne med at være skyhøje.

I Danmark har teleselskabet »3« haft god succes med sin »3LikeHome«-tjeneste, hvor man i nu over 25 lande - de fleste i EU - kan bruge sit danske abonnement med tale og data på danske vilkår og dermed ikke tænke på, at man er i udlandet.