Kæmpe svindelsag med kort eksploderer

45.000 norske kreditkort spærres ligesom 100.000 danske efter millionsvindel i stadig uidentificeret, udenlandsk netbutik.

100.000 dankort er i øjeblikket ved at blive spærret og skiftet ud, efter at folk har handlet på nettet i en udenlandsk tøj- og skobutik. Arkivfoto: Nikolai Linares, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ud over de 100.000 danskere, hvis dankort er ved at blive spærret som følge af millionsvindel i en udenlandsk netbutik, skal nu også 45.000 norske kreditkort byttes ud.

Nets, som herhjemme står bag dankortet og også i Norge står for kort- og betalingstjenester, meddelte onsdag, at svindelsagen griber om sig. Hackere har tilsyneladende fået fingrene i de oplysninger om køberne og deres kort, som køberne selv har givet til netbutikken, som Nets fortsat ikke vil sætte navn på. Det står dog klart, at der er tale om den samme udenlandske netbutik, og oplysninger fra en af de norske banker siger, at det er en tøj- og skobutik, der er tale om.

»Jeg fik besked fra banken om at spærre mit kort. De ringede til mig og sagde, at jeg skulle gøre det for at undgå svindel. De sagde, at jeg var udsat, fordi jeg har handlet på en udenlandsk netside, som sælger tøj og sko,« forklarer 33-årige Susanne Halle fra Norge til den norske netavis E24.no.

Bekræfter millionsvindel

Kommunikationschef i Nets i Norge, Stein-Arne Tjore, siger nu, at der er tale om svindel for flere millioner kroner, og at beløbet, som der sammenlagt er blevet svindlet for, hele tiden ændrer sig, efterhånden som flere kortoplysninger misbruges.

»Dette er betydeligt. Især når det gælder antallet af kort, som vi har valgt at anbefale spærret,« siger han til netavisen.

Det er den største kortsvindelsag i Danmark og Norge nogen sinde. Også betalingskort i Sverige og Finland skal spærres, så det samlede antal nu når op på 150.000 kort.

Nets varetager betalingerne og har et særligt overvågningshold til at følge med i mistænkelige transaktioner. Det er på baggrund af deres overvågninger, at Nets 26. oktober bad bankerne om at spærre 100.000 danskudstedte betalingskort. Oprindelig var kun 15.000 kort i søgelyset.

Tabene dækkes

Nets i Danmark oplyste i sidste uge, at kortene endnu ikke var blevet forsøgt misbrugt, men oplysningerne fra Norge viser, at det tydeligvis er sket.

Den endnu uidentificerede netbutik, som må høre til blandt de helt store globalt, lever ifølge Nets op til alle krav, men hackere har alligevel kunnet fiske kortoplysninger ud.

Som udgangspunkt vil bankerne dække de tab, der måtte være, hvis ens kort er blevet misbrugt. Nets spærrer de kort, som ser ud til at være misbrugt, for at undgå yderligere misbrug, men det er bankerne, der tager kontakt til dem, der skal have deres kort skiftet ud. Man kan derfor godt opleve, at ens dankort ikke kan bruges i butikkerne, før man får besked fra sin bank.

Hvis man får spærret et kort, som man også anvender til løbende betaling af abonnementer, broafgift, rejsekort m.m., skal man huske at opdatere alle steder og få tilmeldt det nye kort i stedet.