Kæmpe slagsmål ender med mobilgigant

Overraskende fusion bliver resultatet af en strid, som truede Telenors milliardsatsning i Rusland.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I mere end fem år har de bekriget hinanden, og der kører adskillige retssager flere steder i verden. Nu har Telenor, der er Norges svar på TDC, sluttet fred med en russisk milliardær og besluttet at samarbejde om at skabe en ny mobiltelefonigigant.

Mandag morgen slog ærkefjenderne Telenor og den russiske Alfa Group en streg over alle konflikter. Ruslands næststørste mobilselskab Vimpelcom, som Telenor ejer 33,6 procent af, bliver overraskende fusioneret med det ukrainske mobilselskab Kijevstar. Det nye mobilselskab vil have en værdi af 23 milliarder dollar, får hjemme i Holland og børsnoteres i New York.

Erhvervskrig er slut
Dermed afsluttes en af de længste erhvervskrige i russisk historie, hvor Telenor stod til at miste de mange milliarder, som nordmændene har investeret i det store, russiske mobilmarked.

For Telenor slutter fem år i Helvede, som har påvirket aktiekursen i ekstremt negativ retning og været skræmmende for mange at se på. Nu får Telenor flyttet det juridiske aspekt væk fra Rusland og til Holland, hvilket vil give Telenor bedre styr på »de russiske bavianer«,« siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult.

Frokostmøde gav resultat
Tilsyneladende har et frokostmøde mellem Telenors koncernchef Jon Fredrik Baksaas og Ruslands premierminister Vladimir Putin i sidste uge slået murene ned mellem de to lande. De russiske myndigheder kan, ifølge den norske avis Dagens Næringsliv, også have haft en anden finger med i spillet. For et år siden lånte Alfa Group 50 milliarder dollar af en national redningsfond for at kunne betale et lån tilbage til Deutsche Bank, som havde taget sikkerhed i Alfa Groups ejerandel på 44 procent af Vimpelcom. Det lån skal nu betales tilbage, hvilket kan have fremmet en løsning.

Ingen direktør endnu
Hvem der skal stå i spidsen for det nye Vimpelcom, er ikke offentliggjort, men bestyrelsen får ni medlemmer – tre valgt af Telenor, tre af Alfa GroupAltimo og tre uafhængige.

Striden har stået mellem Telenor og Alfa Group, som den russiske milliardær Mikhail Fridman står bag, samt selskabet Farimax, som er indregistreret på De Britiske Jomfruøer. Alfa Group ejer 42,4 procent, Farimax blot 0,002 procent af Vimpelcom.

Nej til køb i Ukraine
Vimpelcom har villet købe mobilselskabet Kijevstar i nabolandet Ukraine, men Telenor har sagt nej. Farimax har derfor lagt sag an mod Telenor, der anser Farimax for at være Alfa Groups forlængede arm. Telenor og Alfa Group har flere retssager kørende mod hinanden. Blandt andet kører en sag i New York, som skal afgøre, om der forbindelser mellem Farimax og Alfa Group.

Det nye Vimpelcom skal ikke holde sig til Rusland og Ukraine men skal videre ud i Europa, Asien og Afrika. Telenor, der er verdens syvendestørste mobilselskab, arbejder slet ikke i Afrika.

Hård kamp i U-lande
Det er et signal. I Mellemøsten er konkurrencen benhård, og i Afrika er den nok verdens hårdeste.

Her er der fem og helt op til ni mobilselskaber i hvert land, men det månedlige forbrug ligger meget lavt, nemlig på fem-syv dollar. I Rusland og Ukraine kan de derimod tjene kassen - det er »license to steal money«,« siger John Strand.